Na Hrádečku hoří stovky svíček, vzpomínalo se i v heřmanické věznici

Trutnov/Ostrava – U plotu chalupy na Hrádečku, kde v neděli ve věku 75 let zemřel první porevoluční český prezident Václav Havel, hoří stovky svíček a ve sněhu leží květiny. Na místo ukryté v lesích nedaleko Trutnova přijížděli během dne lidé z blízkého i širokého okolí. Sám Havel vloni v Trutnově při převzetí čestného občanství a kulturní ceny označil Hrádeček za svůj existenciální domov.

„V souvislosti s Hrádečkem mám dvě přání. Aby zůstalo v paměti, co se tam dělo a aby tam nikdo nezačal stavět velkosklady, chatičky či podobně,“ řekl tehdy Havel. Připomněl, že na této chalupě, kterou koupil v druhé polovině 60. let, vznikala Charta 77 či se rodila petice Několik vět.   

Mezi květiny a hořící svíčky někdo také položil dvě lahve piva Krakonoš z trutnovského pivovaru, kde Havel v letech 1974 až 1975 pracoval jako pomocný dělník u křemelinového filtru– tato práce ho pak inspirovala k napsání divadelní hry Audience. A vzpomínalo se i v samotném pivovaru v Trutnově, kam to měl Havel z Hrádečku asi deset kilometrů: „Původně měl dělat v tiskárně, ale oni ho nevzali. Tak si sehnal místo v pivovaru,“ vzpomínal Havlův soused Vladimír Pechan. 

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Konec roku 1979 trávil Václav Havel ve věznici v Heřmanicích, kde si odpykával část 4,5letého trestu kvůli Chartě 77. Právě v heřmanické věznici vznikly slavné Dopisy Olze, Havel tam ale také prodělal těžký zápal plic, ze kterého už se nikdy pořádně nevyléčil. Přitom dostal šanci požádat o milost. Jeho tehdejší spoluvězeň, kněž František Lízna, ho ale přesvědčil, aby nabídku ministerstva spravedlnosti odmítl. Důrazně mu prý tehdy opakoval, že o milost žádají jen ti, kteří něco spáchali, vzpomíná Lízna. Dnes si památku Václava Havla připomněli odsouzení v Heřmanicích v rámci vánočního programu.