Městská nemocnice v Ostravě se spojí se záchrankou

Ostrava - Vedení města plánuje sloučit ostravskou městskou nemocnici s městskou záchrannou službou, prý to přinese vyšší kvalitu služeb za méně peněz. Obě organizace by měly jako jeden celek fungovat od 1. července letošního roku. Na post ředitele sloučeného subjektu vypíše město konkurz, při něm budou muset uchazeči představit i koncept dalšího rozvoje nemocnice.

Na provoz nemocnice přispívá město každý rok částkou 33 milionů korun, záchranná služba si pak vyžádá ještě o tři miliony víc. Jejich spojení podle radních pozici nemocnice v regionu výrazně posílí. „Efektivněji se tak využije personál i technické zázemí obou organizací,“ myslí si náměstkyně primátora města Ostravy Simona Piperková. Proti záměru sloučit oba subjekty nejsou ani opoziční zastupitelé. Podle radních je důvodem fúze i vozový park, který městská nemocnice nemá. 

„Disponujeme zhruba 35 sanitními vozy, které slouží k přepravě pacientů, zároveň máme vozy, které jsou plně vybaveny jako rychlá lékařská pomoc, a naši lékaři v případě potřeby jezdí i jako záloha za rychlou,“ řekl primář Městské záchranné služby Ostrava Tomáš Nykel. Nemocnice ani záchranka proti fúzi neprotestují a dolaďují detaily. „Právě děláme rozbor, jaké ekonomické aspekty toto sloučení přinese,“ prozradil ředitel Městské nemocnice Ostrava Jan Zháněl. 

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Sloučení obou organizací plánovali radní už od ledna, odsunuli ho ale kvůli akci Děkujeme, odcházíme a výpovědím lékařů. „Občan rozhodně nic nepozná, kvalita a rozsah zdravotní péče budou naprosto zachovány,“ slibuje náměstkyně primátora Simona Piperková. „Naopak dojde ke zkrácení čekací doby na převoz a k podstatně větší spolupráci mezi lékaři v té první linii a odbornými ambulancemi,“ dodává primář záchranné služby Tomáš Nykel.