Automaty v Chomutově už jen na čtyřech místech

Chomutov - Herní automaty budou v Chomutově během příštího roku zřejmě fungovat už jen ve čtyřech lokalitách. Městské zastupitelstvo v pondělí schválilo sadu vyhlášek, které umožní výraznou regulaci hazardu. Čtyři lokality patří městu, které bude moci vybírat nájem, takže jeho příjmy neklesnou. Dvě místa jsou dokonce v bývalých krytech civilní obrany (CO).

Chomutov proti hazardu v posledních letech bojoval; za poslední čtyři roky sice poklesl počet klasických výherních automatů ze zhruba 600 na 70, na druhé straně ale rostl počet jiných zařízení, kde hráči zpravidla prohrávají ještě víc. Takových zařízení je nyní ve městě až 1 100.

Teď schválili zastupitelé vyhlášku, která provoz všech výherních zařízení až do konce roku 2011 zakazuje úplně a od ledna příštího roku je povolí jen ve čtyřech lokalitách - v krytech CO v Zahradní a Mostecké ulici a v dalších dvou prostorech v Sokolské a Palackého ulici. Vyhlášku pak bude zřejmě muset ministerstvo financí zohlednit při povolování všech zařízení. 

Podobné vyhlášky přijalo letos více měst na severozápadě Čech, využití vlastních objektů je ale spíše výjimkou. Chomutovská radnice předpokládá, že na provozování objektů vypíše výběrové řízení, kterého se budou moci účastnit i soukromé subjekty.

Ve výsledku by měly videoterminály z hospod mizet během prvního pololetí, klasické automaty dokonce už ke konci roku. Město si slibuje, že počet zařízení výrazně klesne, což ho sice bude stát pětitisícový poplatek za každé zařízení, ale nahradí to příjem z nájemného. Navíc nepůjde o nijak zásadní částky. Město letos za automaty vybralo tři miliony korun. Další vyhláška nařizuje provozovatelům heren polepit výlohy neprůhlednou fólií a omezit i reklamní poutače.