Sníh padá a pokrývá silnice

Praha – Od noci v celém Česku sněží a sníh zůstává na silnicích. Silnice jsou sice sjízdné, je ale třeba dbát nejvyšší opatrnosti, a to po celý den. Srážky jsou očekávány po celý den, na některých místech bude nadále sněžit, jinde bude padat déšť se sněhem. Meteorologové očekávají, že se bude ojediněle tvořit ledovka, na horách také hrozí sněhové jazyky.

S výjimkou severozápadního cípu republiky sněží všude – od Šumavy přes Vysočinu a hory v severovýchodních Čechách až po Beskydy. Teploty se pohybují pod nulou, během dne by měly ale vystoupit až ke čtyřem stupňům Celsia. Český hydrometeorologický ústav vydal upozornění na ojedinělou tvorbu ledovky a na sněhové jazyky ve výškách nad 600 metrů nad mořem.

Liberecký kraj hlásí, že se jeho sněhová pokrývka jen za noc zvýšila o deset centimetrů. Další centimetry ještě přibudou, protože stále vydatně sněží. I na hlavních tazích proto leží zbytky rozbředlého sněhu, které mohou klouzat. Silničáři vyzývají zejména řidiče kamionů, aby zvážili další jízdu, protože jim hrozí uváznutí v proslulých stoupáních – například před Rumburkem nebo Harrachovem.

Silničáři Královéhradeckého kraje upozorňují především na zledovatělé povrchy zasněžených silnic. Ty však postupně zapadávají čerstvým sněhem, který se v regionu sype podobně vydatně jako v sousedních regionech. Tím je kromě Libereckého kraje také kraj Pardubický, kde leží čerstvý sníh na Hlinecku, Lanškrounsku, v okolí Poličky, Žamberka, v Železných horách a zbytky sněhu jsou i na Pardubicku.

V Jihočeském kraji jsou silnice buď zasněžené, nebo zledovatělé. Sníh padá ve většině okresů, nejvydatněji sněží na Jindřichohradecku a Českobudějovicku. Především v okolí Jindřichova Hradce také musí řidiči dávat pozor na zledovatělé silnice, byť jsou kryté posypem. Přetrvávající sněžení zakusí řidiči také ve Středočeském kraji. Padá na Kladensku, Rakovnicku, Kolínsku, Kutnohorsku, Mělnicku, Mladoboleslavsku, Nymbursku a v okolí Prahy, na Benešovsku a Příbramsku jsou potom srážky smíšené. Kluzké jsou podle silničářů nejenom regionální komunikace, ale i státní tahy včetně rychlostních silnic a dálnic.

Vzpříčené kamiony mohou komplikovat cestování v Kraji Vysočina, kde místy sněží. Ráno silničáři nestíhali uklízet, to se může opakovat i večer. Vzhledem k sílícímu větru právě Vysočinu může postihnout tvorba sněhových jazyků. Silničáři jsou od noci v terénu Olomouckého kraje, kde pokryl komunikace čerstvý sněhový poprašek. Jeho výše nepřesahuje centimetr, na řadě míst se ale už proměnil v kluzkou kaši. Intenzivněji sněžilo a nadále sněží ve Zlínském kraji, během dopoledne přibyly asi tři centimetry. Vlivem srážek je snížena viditelnost, silnice jsou sice posypané, ale mohou klouzat. Od rána se v regionu staly kvůli počasí čtyři dopravní nehody, jedna z nich ovlivnila i provoz na železnici. Řidič na namrzlé vozovce nedokázal dobrzdit před přejezdem a střetl se s motorovým osobním vlakem. Nehoda se však obešla bez zranění.

První větší sněžení zasáhlo letos i Jihomoravský kraj. Silničáři vyjeli a udržují komunikace sjízdné, podle policistů jsou ale řidiči neopatrní a ve velké míře bourají. „Zaznamenali jsme dnes již přibližně 25 nehod. Jde o lehké kolize s nízkou škodou zaviněné nepřiměřenou rychlostí a nedodržováním bezpečné vzdálenosti,“ upozornil policejní mluvčí Pavel Šváb. Jen se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice druhých a třetích tříd na Blanensku, Vyškovsku, Hodonínsku a Znojemsku.

Dopravu dnes kromě sněhu komplikovalo i odklízení následků vážných nehod. Po nočním požáru kamionu byl neprůjezdný 22. kilometr dálnice D11 ve směru na Prahu. Hasiči měli s hašením problémy, kamion totiž vezl mimo jiné pyrotechniku. „Příčinou byla technická závada na kole návěsu,“ ozřejmila policejní mluvčí Markéta Johnová. Od sedmi hodin ráno byla dálnice průjezdná jedním pruhem, v půl jedenácté musela být opět zcela uzavřena. Definitivně bez omezení se dálnice D11 ocitla až po jedné hodině odpoledne.

Obdobná nehoda komplikovala do 11 hodin dopravu také na 310. kilometru dálnice D1 ve směru na Ostravu. Autostrádu zablokovaly dva kamiony, které se krátce po půlnoci srazily. Jeden z nich se převrátil a směr na Ostravu zcela zablokoval. Čátečně odklidit vozidlo se podařilo nad ránem, potom byla dálnice průjezdná jedním pruhem. Krátká uzavírka postihla kolem