Lékařům v pardubické nemocnici dochází trpělivost

Pardubice - Lékaři pardubické krajské nemocnice znovu hrozí protesty. Odborářům se nelíbí nesplněné sliby o navyšování platů. Rozhodli se proto nepodepisovat nové dohody o pracovní činnosti a odmítají špatně placené přesčasy. Vedení kraje s lékaři vyjednává. Z vlastního rozpočtu ale peníze na mzdy přidávat nebude.

Aby udrželi chod nemocnice, musejí lékaři odpracovat až 360 hodin. „Požadujeme to, na co máme nárok, co nám bylo slíbeno,“ uvedl lékař z oddělení ARO Ondřej Havel. Předseda odborů Miloslav Pirkl dodává, že lékaři zvažují, že nepodepíší dohody o pracovní činnosti, což smluvně znamená poskytovat na pracovišti 24hodinovou péči.

Podle hejtmana kraje Radko Martínka (ČSSD) se teprve čeká na dopady úhradové vyhlášky. Na tahu je podle něj ministerstvo zdravotnictví. „Pevně doufám, že jsou rozumní a chápou, že dokud peníze nepřijdou od toho, kdo je slíbil, tak Pardubický kraj jim je rozhodně dát nemůže,“ prohlásil Martínek.

Pokud lékaři smlouvy o přesčasech nepodepíší, úbytek sloužících doktorů by pacienti v pardubické nemocnici jednoznačně pocítili. „Rozhodně by nebylo možné zachovat péči ve stávajícím rozsahu,“ myslí si Havel. Pirkl ale odmítá, že by si pardubičtí lékaři brali za rukojmí pacienty.

Lékaři chtějí o svých platech s vedením kraje znovu jednat, nejlépe ještě do konce roku. Podle odhadů odborářů se v krajské nemocnici k současným protestům připojují zhruba tři čtvrtiny lékařů.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)