Ve Varech vznikla petice k přejmenování Moskevské ulice na Havlovu

Karlovy Vary – V Karlových Varech vznikla petice, která má zjistit názor veřejnosti na přejmenování Moskevské ulice na ulici Prezidenta Václava Havla. Organizátorem akce je zastupitel Jiří Kotek, jenž se v listopadu 1989 angažoval jako aktivista a mluvčí karlovarského Občanského fóra. Kotek uvedl, že po sebrání dostatečného počtu podpisů bude petice předána magistrátu a zastupitelům. „Václav Havel byl velmi spjat s Karlovými Vary. Polistopadové dění v roce 1989 zde bylo jedno z nevýraznějších v republice,“ dodal Kotek.

Kotek připomněl, že po listopadu 1989 se v Karlových Varech přejmenovalo několik ulic, ale nenašla se politická vůle změnit název ulice Moskevské. Podle něho se k tomu po úmrtí posledního československého a prvního českého prezidenta naskytla patrně neopakovatelná příležitost. Považuje však za nezbytné před předložením takového návrhu vyzvat karlovarskou veřejnost, aby k přejmenování ulice vyjádřila svůj názor.

Magistrát o této iniciativě zatím nemá žádné informace, uvedl mluvčí města Jan Kopál. Požadavkem se po předložení návrhu přejmenovat Moskevskou na Prezidenta Václava Havla může zabývat kulturní komise, které to přísluší. „Není to zase tak jednoduché. Kdyby se ulice přejmenovala, znamenalo by to pro spoustu lidí i firem, které v ní sídlí, řadu komplikací,“ poznamenal Kopál.

Vyjádření Jiřího Kotka (zdroj: ČT24)

Na magistrátu je nyní jediná žádost o přejmenování některé z ulic nebo pojmenování ulice nové, a to po ruské novinářce a aktivistce za lidská práva Anně Politkovské. Odpůrkyně ruského prezidenta Vladimira Putina a kritička ruského postupu během čečenské války byla 7. října 2006 zastřelena ve výtahu svého domu v Moskvě. Návrh zaslala magistrátu organizace Člověk v tísni a podle náměstka primátora Jiřího Klsáka (KOA) se jím bude rada zabývat.