Úmrtí na železnici stále přibývá, letošní rok je nejtragičtější

Havířov – Střety vlaků s mužem v Havířově a ženou, která se pohybovala na kolejích v Dřevnovicích u Prostějova, prozatím vyvrcholila mimořádně tragická série smrtelných nehod na železnici, která se táhne už od listopadu. Neopatrní chodci, kteří se vrhají pod vlaky, umírají takřka denně, už dávno statistika překročila dosavadní smutný „rekord“ z roku 2006, kdy na kolejích zahynulo 209 lidí. Za 356 dní letošního roku už přišlo o život nejméně 214 lidí.

Zdá se, jako by se splnily předpovědi kritiků nového barevného schématu vozidel Českých drah, podle nichž jsou lokomotivy s bílými čely špatně viditelné. Spíše ale lidé v podzimním počasí ztratili opatrnost a rozvahu, nejčastěji totiž vstoupili do cesty vlakům, které rozhodně museli vidět a především slyšet. Přibývá také sebevražd, dobrovolně si prostřednictvím železnice vzala život výrazná část lidí, kteří v posledních týdnech na kolejích zahynuli.

Už na počátku prosince hlásila Drážní inspekce, že počet úmrtí na železnici letos přesáhl 200. V následujících dnech se však stalo mnoho dalších nehod, celkem tak už je mrtvých víc než v dosud nejtragičtějším roce 2006.

Zatím poslední smrtelná nehoda na železnici se stala dopoledne v areálu havířovského nádraží. Před projíždějící vlak vstoupil šedesátiletý muž, byl na místě mrtev. Podle policie šlo o sebevraždu.

Předchozí nehoda se stala včera večer v Dřevnovicích na Prostějovsku. Padesátiletá žena se pohybovala v kolejišti v době, kdy projížděl rychlík z Brna do Olomouce. Podle záchranářů byla opilá. „Při nehodě utrpěla poranění hlavy. Zemřela při převozu do olomoucké fakultní nemocnice,“ uvedla policejní mluvčí Eva Čeplová.

K úmrtí na kolejích došlo také ve středu ráno na hlavní trati u Hranic na Přerovsku, kde pod koly rychlíku zahynul mladý muž. V pondělí potom zemřel na kolejích pětasedmdesátiletý muž, který zřejmě spáchal skokem pod vlak sebevraždu.