Kroměříž přijala vyhlášku proti hazardu

Kroměříž - Dalším městem, které se připojilo k boji proti hracím automatům, je Kroměříž. Tamní radnice přijala vyhlášku, kterou omezuje hazard na svém území. Od 1. ledna 2015 nebude ve městě v provozu žádné ze zařízení nabízející hazardní hry, o kterých hovoří současné zákony. „Na území Kroměříže prostě od tohoto data nebudou,“ řekla starostka Daniela Hebnarová (ODS).

„Nemyslím si ale, že přijetím této vyhlášky od 1. 1. 2015 hazard z Kroměříže absolutně vymizí. Loterijní společnosti jsou opravdu vždycky o nějaký ten krok vepředu. Za tři roky se posunou do úplně jiné dimenze a možná vzniknou úplně jiné aktivity a přístroje, které nejsou nyní v zákoně vymezené,“ poznamenala Hebnarová.

V prvním pololetí letošního roku bylo na území Kroměříže v provozu 124 a ve druhém 106 výherních hracích přístrojů, k tomu navíc ve městě funguje 174 jiných technických herních zařízení - interaktivních videoloterijních terminálů. Radnice z provozu všech těchto zařízení inkasovala na správních a místních poplatcích dohromady téměř 6,4 milionu korun.

Obcím dává od ledna pravomoc regulovat terminály nový loterijní zákon. Stanoví však tříletou výpovědní lhůtu, proto zastupitelé přijali zákaz až od ledna 2015. Nejprve však hlasovali o návrhu opozičního zástupce Richarda Kremla (Zdravé Kroměřížsko), podle něhož by už od ledna příštího roku byly na území města zakázány výherní hrací přístroje. „Povolit automaty na další tři roky považuji za zbytečné a alibistické,“ tvrdil Kreml.

Podle zástupců koalice by však zakázané výherní hrací přístroje ihned nahradily právě „nebezpečnější“ videoloterijní terminály. „V provozu je jich nyní 174, dalších 174 je povoleno a čeká na uvedení do provozu. Zatímco výherní hrací přístroje jsou korunové házecí záležitosti, do terminálů se vkládají bankovky a kreditní karty,“ argumentovala Hebnarová.

Vyhláškou o omezení hazardu se v těchto dnech zabývají i další města ve Zlínském kraji. Například ve Valašském Meziříčí zastupitelé od ledna zredukovali počet provozoven s automaty ze 35 na 16. Úplný zákaz provozování loterií a jiných podobných her na svém území přijaly Otrokovice.

Vyhláška platí od ledna, automaty však budou mizet z města postupně, jak jim budou končit povolení. Od ledna 2015 by pak v Otrokovicích neměl být stejně jako v Kroměříži žádný. Město se tak vzdá příjmu, který například loni činil 5,8 milionu korun. Radnice registrovala v loňském roce 110 výherních hracích přístrojů a 115 jiných technických herních zařízení.