Josef Jařab se s Václavem Havlem chtěl rozloučit osobně

Olomouc - Na Pražský hrad se dnes přijeli s Václavem Havlem rozloučit státníci a osobnosti z celého světa. Na samotný pohřeb do katedrály svatého Víta zamířili ale i jeho čeští přátelé. Jedním z nich je bývalý senátor a rektor Univerzity Palackého v Olomouci Josef Jařab.

Účast na pohřbu svého přítele bral Josef Jařab jako nezbytnost. Dnes v šest hodin ráno se proto vypravil na vlak a namířil si to do Prahy. Pozvánku na smuteční bohoslužbu dostal jako zástupce nadací Vize 97 a Fórum 2000 – v nich právě s Václavem Havlem spolupracoval. „Musím říct, že jsem se bál chvíle, kdy budeme muset mluvit o Václavu Havlovi v minulém čase, a toho, že bych jel na jeho pohřeb,“ prozradil.

I když se znali desítky let, netykali si a ctili své funkce. Ovšem často si psali. Právě Václav Havel jako novopečený prezident uváděl Josefa Jařaba do funkce. Ten mu pak jako první udělil čestný doktorát. „Když mě tehdy uváděl do funkce, tak se ke mně naklonil a řekl mi: 'Já vůbec nevím, jak se to dělá,' a já na něj: 'Já taky nevím, jak se to dělá,'“ vzpomíná s úsměvem bývalý rektor.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Při průchodu pražskými ulicemi se Josef Jařab neubránil dojetí. Na tolika místech se s Václavem Havlem sešel osobně, když spolu vymýšleli Fórum 2000, nebo na poradách Vize 97. „Doufám, že ten šok třeba v každém z nás probudí něco aktivně hezkého, lepšího,“ dodal Josef Jařab. Sám je hrdý hlavně na to, že bude moci odkaz Václava Havla šířit i nadále. Námět pro příští Fórum 2000 totiž vymyslel ještě exprezident. Téma zní Média a demokracie. Konference se bude konat tradičně v říjnu příštího roku.