Přípravy na Ježíška vrcholí v ostravské nemocnici i azylovém domě

Ostrava – Štědrý den dnes slaví i ti, kteří dnes nemůžou být doma s rodinou a rozbalovat dárky u vánočního stromečku v teple rodinného „krbu“. Do této skupiny patří i dvacet pacientů chirurgie Fakultní nemocnice v Ostravě a samozřejmě i lékaři a sestry, které se o ně i na Štědrý den pečlivě starají. Nebo taky klientky azylového domu sv. Zdislavy a jejich děti.

Jedenáctiletá Jana se před Štědrým dnem jela projet na koni. Spadla a zlomila si nohu. Teď musí trávit svátky ve Fakultní nemocnici v Ostravě. „Je mi tady smutno, těšila jsem se na dárky,“ stěžuje si malá pacientka. „Dárečky se dají později, nic se neděje, hlavně že je dcera v pořádku,“ říká maminka Jany Eva Jeziorská. Jana sice nestráví Vánoce doma jako ostatní děti, přece jen je ale něco spojuje – těší se, až přijde Ježíšek.

I když pacienti ostravské nemocnice nemůžou být se svou rodinou, Vánoce se snaží si užít. Stromeček už mají nazdobený a dobrá nálada je rozhodně nepřešla. „Trávím to tak, že jsem si snědl na snídani dva rohlíčky a kaviár. Na večeři čekám opět kaviár,“ říká další pacient ostravské nemocnice Jan Fekar.

Vánoce v nemocnici (zdroj: ČT24)

Pak jsou tady také ty, které jsou nepostradatelné a tráví Štědrý den v práci – zdravotní sestřičky. „Všechno jsem nechala na svém manželovi, všechno udělá on, řízky, salát,“ popisuje zdravotní sestra Hana Balušková. „Zatím mi to nepřijde, v radiu nebyla ani jedna koleda ještě,“ dodává její kolegyně Jana Hanusková. Večer se sestřičky i lékaři spolu s pacienty sejdou u vánočního stromečku a zazpívají si koledy.

Ježíšek přijde i do Charitního domu sv. Zdislavy

Na Štědrý večer se připravují i klientky Charitního domu sv. Zdislavy v Ostravě-Zábřehu. Dům poskytuje útočiště matkám s dětmi v tísni. V současné době centrum využívá osm maminek a šestnáct dětí.

Marcela Kotlárová má sedm dětí. V Charitním domě sv. Zdislavy je od října a stráví tady taky Štědrý den. „Neměla jsem kde bydlet, toulala jsem se po rodině a nebylo to ono. Myslím si, že to tady bude dobré, veselé Vánoce musí být všude,“ říká. Jitka Zapletalová je v centru už půl roku spolu se svou šestnáctiletou a roční dcerou. S dalšími maminkami pekla cukroví a večer bude připravovat tradiční bramborový salát. „Já si dělám Štědrý den s dětmi tak, jako kdybych nebyla na azylovém domě, myslím, že Vánoce se slaví, i když třeba jste takhle dopadli, takže já vidím Vánoce pořád stejně, Vánoce jsou Vánoce,“ tvrdí.

Pro děti klientek Charitního domu sv. Zdislavy už jsou připraveny také dárky od sponzorů. „Děti dostávají hračky, školní potřeby, někdy i nějaké oblečení, které konkrétně potřebují, domluvíme se většinou s maminkami a spolu se sponzory,“ uvedla zástupkyně vedoucí Charitního domu sv. Zdislavy Monika Tvarůžková. Vedení charitního domu chystá pro maminky i jejich děti také silvestrovskou oslavu s pohoštěním i malým ohňostrojem.