Alžbětiny lázně se možná dočkají opravy

Karlovy Vary – Radní Karlových Varů chtějí zachránit Alžbětiny lázně. Oprava poslední lázeňské budovy, která patří městu, ale vyjde draho. Více než sto let starou střechou do budovy zatéká voda. V původních dřevěných oknech jsou tak velké škvíry, že je přes ně vidět ven. Budova se v tuhých mrazech nedá vytopit. Opravy potřebují i zanesené vodovody. Stavaři odhadují, že na celkovou rekonstrukci bude potřeba 200 milionů korun.

Poslední rozsáhlou rekonstrukci památných lázní provedl městský bytový podnik před čtyřiceti lety. Ta se ale netýkala střechy a stovek oken na chodbách. Ty lemují podle personálu nevkusné koženkové sedačky ze 60. let. Našetřit na tak rozsáhlé opravy z výdělků, podle ředitelky není možné. Lázně by přitom měly držet krok s konkurencí. „Bohužel, došlo k tomu, k čemu došlo, že vlastně se vůbec neinvestovalo, a dnes je to znát,“ uvedla ředitelka Alžbětiných lázní Stanislava Maulenová.

Karlovy Vary měly původně 6 balneologických zařízení. Osud kdysi městských Lázní III je kvůli soudním sporům nejasný. Radní se rozhodli, že poslední městské lázně - Alžbětiny, navždy zůstanou majetkem města. Příští rok chce město zpracovat projekt a začne shánět peníze. „Jsou tam švýcarské fondy, jsou tam norské fondy, jsou tam ministerské grantové tituly,“ dodal primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. V první etapě budou řemeslníci opravovat okna a střechu, aby lázně ušetřily za energie. Pak přijdou na řadu rozvody vody a interiér.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)