Krušnohorští farmáři žádají předkupní právo na půdu

Ústí nad Labem – Farmáři z Krušných hor se bouří proti rozhodnutí Pozemkového fondu. Ten zastavil prodej státní půdy na bezúročné půjčky. Fond teď tvrdí, že jen musel sjednotit českou legislativu s evropskou. Podle regionální agrární komory ale změny pravidel prodeje jen nahrávají spekulantům.

Petr Pakosta se pro farmaření v Krušných horách rozhodl už před dvaceti lety. Teď se zakladatel rodinné farmy obává, že udělal chybu. „My, co jsme zkulturnili půdu v pohraničí v tom zbídačelém stavu, tak o ni přijdeme,“ podotkl farmář.

Farmáři tvrdí, že je Pozemkový fond podrazil tím, že začal prodávát státní půdu jen za hotové. „My ty peníze na hotovosti nemáme,“ podotkl Pakosta. „Nemají těch pět, šest milionů, aby to šli zaplatit. To je problém,“ řekl předseda Krajské agrární komory Ústí nad Labem František Loudát.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle Pozemkového fondu bude možné půdu na splátky kupovat dál, jen co poslanci schválí novelu zákona. „V případě, že všechno půjde podle planu, tak v březnu nebo únoru příštího roku,“ konstatoval mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Mezitím už se stovky hektarů se prodaly. Na uživení jedné krávy přitom potřebuje soukromý zemědělec alespoň hektar pastvin. „Ten limit je okolo sto hektarů na naši rodinu,“ podotkl Pakosta. Pokud Pakostovi přijdou třeba jen o část pozemků, nebudou mít dost krmení.

Farmáři z hor se ale nevzdávají. Chtějí, aby poslanci novelu zákona ještě změnili a zakotvili v ní předkupní právo pro ty, kteří na prodávané půdě hospodaří.