Tisíce poutníků přivítají Nový rok na Hostýně

Hostýn - Několik tisíc lidí se chystá přivítat nový rok na mariánském poutním místě na vrcholu svatého Hostýna, na Kroměřížsku: O silvestrovské půlnoci je tam nečekají rachejtle a petardy, ale slavnostní mše v mariánské bazilice. Poutníky pod Hostýn přivezou mimořádné vlaky hned ze čtyř směrů. Pak je bude čekat pětikilometrová cesta na vrchol, pěšky nebo autobusem.

Vrchol Hostýna (735 metrů nad mořem) poutníky k cestě přímo vybízí. Nepohodlí totiž k pouti patří, proto od cesty do baziliky je aktuálně neodradí ani příval sněhu, ledovka nebo silný vítr. Jejich motiv jasně září nad oltářem – Panna Maria. Její kult se tady vzývá po staletí. Podle legendy totiž zachránila Moravu před nájezdem Tatarů.

Bohoslužba začíná s první vteřinou nového roku a očekává se, že na ni přijde až pět tisíc poutníků. Po půlnoci bude všem poutníkům požehnáno do roku 2012. „Ten nový úsek času považujeme za dar a proto přicházíme na začátku roku poděkovat. Místo abychom se ničili, chceme se posilovat,“ uvedl rektor baziliky na Svatém Hostýně Jiří Šolc. 

Pro návštěvníky byly vypraveny i mimořádné spoje. Posilové vlaky vyjely z Brna, Hodonína nebo Olomouce. Kdo nechce či nemůže absolvovat pětikilometrovou cestu k mariánské bazilice pěšky, může využít autobus. Mimořádné autobusy pojedou na Silvestra až na Svatý Hostýn od 19:30, v návaznosti na příjezdy vlaků na nádraží v Bystřici pod Hostýnem. Rovněž po půlnoční mši odvezou autobusy poutníky zpět na vlakovou zastávku. 

Mariánská legenda Svatého Hostýna

Svatý Hostýn je významné mariánské poutní místo. Pravděpodobně již v pozdním středověku byla na vrcholu postavena kaple Panny Marie, která vydržela do roku 1658. Podle legendy zachránila Panna Marie zdejší lid před Tatary, kteří ve 13. století vtrhli na Moravu. Obyvatelé se před nájezdníky ukryli na kopec Hostýn do rozvalin keltského hradiště a vzývali na pomoc Pannu Marii. Ve chvíli, kdy se Tataři šikovali k útoku na vrchol kopce, se strhla bouře, blesk udeřil do nejvyššího chána a zabil ho. Tataři se stáhli a lidé byli zachráněni.

Na kopci Hostýn dnes stojí barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie a jezuitský noviciát. Pod vrcholem se nachází pramen, který má podle tradice zázračné uzdravující účinky.