„Čtyřproudovka“ z Hradce do Pardubic bude kompletní

Pardubice - Dokončení čtyřproudové silnice mezi Hradcem Králové a Pardubicemi v celé délce už nestojí nic v cestě. Úřadům se podařilo vykoupit poslední pozemky, které pro jednu z největších regionálních staveb znamenaly zásadní překážku. Hlavní spojnice mezi oběma krajskými městy navíc výhledově slibuje zvýšení maximální povolené rychlosti.

Řidiči se zatím musejí smířit s nepříjemným zúžením těsně u Pardubic a před Hradcem. Dokončení blokovaly nevykoupené pozemky. Úřady teď hlásí, že cesta je volná. Do listopadu 2012 by mohl být úsek mezi Pardubicemi a Hradcem kompletně zprovozněn. 

Nová silnice obchází Opatovice nad Labem, kudy denně projíždějí tisíce aut včetně kamionů. Na přetíženou dopravu si tu lidé opakovaně stěžují. „Pro obec to bude mít jeden z příznivých ukazatelů, že se zklidní počet průjezdů aut přes obec,“ říká Pavel Kohout, starosta Opatovic nad Labem. 

Silnice mezi Hradcem a Pardubicemi patří mezi nejvíce vytížené úseky východních Čech. Prochází velkou mimoúrovňovou křižovatkou u Opatovic na Labem, kde se už dnes řidiči přímo napojí na dálnici D11.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)