Silvestrovský ponor plzeňských potápěčů

Plzeň - Ve Starém Klíčově na Domažlicku slavili Silvestra potápěči. V tamním lomu začala totiž na podzim fungovat tzv. podvodní pozorovatelna. Slouží jako výcvikové stanoviště pro potápěče a jejich instruktory, ale i jako atrakce pro veřejnost. Podobné zařízení funguje jen v rovníkové Africe ke sledování hrochů.

Začal poslední ponor letošního roku. V lomečku už je deset potápěčů. Bez přípitku pod vodou si oslavu Silvestra nedokážou představit. Je to tradice stará dvanáct let a letos je navíc okořeněná světovým unikátem. Potápěči mají pod vodou publikum. Realizací podvodní pozorovatelny si potápěči splnili sen. Z původních plánků kreslených na kolenou vzniklo exkluzivní potápěčské zařízení. Třicet tři tun těžký kolos zanořovali na konci září a s obavami čekali, jak se osvědčí ve zkušebním provozu. „Pod vodou jsme byli proto tak dlouho, abychom kabinu správně ukotvili a nenastalo nějaké ohrožení,“ řekl v září minulého roku zpravodajce ČT potápěč Tomáš Bárta.  

Akce nakonec dopadla dobře a pozorovatelna je už dva měsíce přístupná veřejnosti. „Zájem o podvodní pozorovatelnu je obrovský. Za tu dobu zde bylo již zhruba tři sta lidí,“ odhaduje správce areálu „Lomeček“ a potápěč Zdeněk Zrůst. 

Do kabiny se vejde celkem osmnáct lidí, z bezpečnostních důvodů sem ale potápěči pouští maximálně čtyři najednou. „Když je optimální viditelnost, tak je vidět přes celý lom, což je třicet metrů na jednu stranu a padesát metrů na druhou,“ ukazuje Tomáš Bárta. „Voda má 3°C. Během ponoru jsem si vyfotografoval štiku, kapry, také jednoho jesetera. Málem jsem si ho pohladil,“ popisuje své silvestrovské setkání předseda potápěčského klubu OSAC Plzeň Jaroslav Hudec.  

Na hladinu vede potrubní šachta zakončená vstupní kabinou. Můstek ze břehu umožní dostat se pod vodu tzv. suchou nohou, a to celoročně. Pozorovatelna bude přístupná, i když lom zamrzne. Právě pod ledem je podle potápěčů výborná viditelnost.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)