Voda na severu Čech opět podraží

Ústí nad Labem - Voda na severu Čech znovu zdraží. Od Nového roku zaplatí lidé v Ústeckém a Libereckém kraji za kubík pitné vody osmdesát tři korun. Částečně ji zdraží zvýšení sazby DPH, částečně také vynucené investice, především do vybudování čističek odpadních vod.

Severočeské vodovody a kanalizace považují svou vodu, co se týká kvality, za srovnatelnou s balenou, ale desetkrát levnější. Kdo se ale ve stejné vodě koupe, uklízí, myje nádobí nebo s ní zalévá, vidí její cenu jinak. „Já si myslím, že cena vody tak, jak je nastavena Severočeskou vodárenskou, je naprosto nemravná,“ říká náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková. 

Dodavatelé vody tvrdí, že nezdražují kvůli vyšším ziskům. Peníze potřebují na čističky odpadních vod. Česká republika slíbila, že budou v každé obci nad dva tisíce obyvatel, a ty nejlepší. Nejvýkonnější čističky jsou ale také ty nejdražší. „Jsou to čističky, které v podstatě jinde v Evropské unii jsou jen v rezervacích,“ uvádí generální ředitel firmy Severočeské vodovody a kanalizace Bohdan Soukup. „Rozhodně je pravdou, že jsme byli sami na sebe velmi přísní,“ dodává generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Miroslav Harciník. „Často vypouštíme vodu, která je čistější než v řekách,“ připouští Bohdan Soukup. 

Na drahé čističky měla přispět i Evropská unie. Na severu Čech počítali nejméně se sedmi sty padesáti miliony korun. „Dotace z EU doposud nemáme,“ přiznává Miroslav Harciník. 

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo, že o dotacích na čističky dál s Bruselem vyjednává. Nová pravidla pro jejich získaní už jsou dohodnuta. „Moje informace je, že, kdo naplní požadavky metodiky, ten o dotaci nepřijde,“ vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková. 

Podle Severočeských vodovodů a kanalizací už cena vody ani v případě dodatečného vyplacení dotací neklesne. Mohla by ale v příštích letech růst volnějším tempem.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)