Pokračuje boj o libereckou radnici

Liberec - Zástupci liberecké ČSSD dnes požádali primátora Jana Korytáře, aby svolal mimořádné zastupitelstvo. Na něm pak chtějí Korytáře odvolat a spolu s ním ještě dva další radní za Změnu pro Liberec. Rozpad vlády na liberecké radnici odstartovala sociální demokracie ve čtvrtek, když vystoupila z koalice a pokusila se primátora odvolat. Zatím neuspěla, když Korytář jednání po deseti hodinách zablokoval. Mezitím se na internetu začíná domlouvat demonstrace na Korytářovu podporu.

Už včera večer vydalo společné prohlášení několik uskupení, která dříve byla v koalici - ČSSD, Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví - a v něm vyzývají stranu Změna pro Liberec, aby se distancovala od jednání primátora na březnovém zastupitelstvu. K tomuto textu se připojily i opoziční Věci veřejné. Také Změna pro Liberec ovšem dnes vydala prohlášení, v němž se zase obouvá do konkurentů: „Vyzýváme zastupitelské kluby ČSSD, Liberce občanům, Věcí veřejných a dva zastupitele Unie pro sport a zdraví k veřejnému distancování se od spolupráce s ODS, ať již ve formě otevřené, nebo tiché podpory,“ uvádí se v prohlášení. Obě prohlášení dokonce obsahují i časový termín, do kterého se očekává reakce - tím je shodně zítřejší dopoledne, kdy začíná jednání městské rady.

Na mimořádné jednání klubu zastupitelů ČSSD přijel dnes do Liberce i místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier. „Přijel jsem se seznámit se situací a s důvody, které k odchodu ČSSD z koalice vedly,“ řekl po skončení jednání. Dodal, že je škoda, že společný projekt stran na zdejší radnici ztroskotal. „Vztahy jsou navíc tak vyhrocené, že nevidím moc šanci na obnovení koalice. Byl bych ale rád, kdyby projekt v nějaké podobě pokračoval,“ dodal Dienstbier. Spojení s ODS, o němž se ve městě spekuluje, ale vyloučil. „Naši lidé mě ujistili, že už o volbách řekli, že s ODS nepočítají a nehodlají na tom nic měnit,“ dodal místopředseda ČSSD.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Spory zmítaly libereckou koalicí dlouhodobě. Naposledy se neshodla na osobě tajemnice, kterou vybral primátora Korytář i přes výhrady koaličních partnerů. Snaha o odvolání primátora je tak podle ČSSD logickým vyústěním přetrvávajících sporů. „Stanovisko k rezignaci očekáváme v úterý 5. dubna do 10:00, kdy začíná rada města,“ uvedly v prohlášení politické strany bývalé liberecké koalice.

Odvolat primátora Korytáře se sociální demokracie pokusila už ve čtvrtek, kdy vystoupila z koalice. Po deseti hodinách ale Korytář jednání zablokoval a odročil na další zastupitelstvo. Podle většiny zastupitelů tak ale porušil zákon. ODS na něj už připravuje trestní oznámení. „Jednání pana Korytáře bylo bezprecedentním porušením principů, na kterých stojí zastupitelská demokracie,“ myslí si Jiří Kittner, zastupitel za ODS a bývalý primátor Liberce.

„Změna pro Liberec se bude snažit zabránit tomu, aby se Občanská demokratická strana dostala skrytě nebo přímo zpět k moci,“ říká primátor Korytář. Ten už oznámil, že zastupitelstvo chce svolat na příští sobotu. Do té doby se pokusí ještě vyjednat podporu pro své setrvání v úřadu.

Korytář má ovšem pod Ještědem i řadu příznivců - ti se teď pomocí e-mailů, facebooku i nelegálně vylepovaných plakátů domlouvají na demonstraci na jeho podporu, která by se měla uskutečnit zítra odpoledne před libereckou radnicí. Chtějí tak vyjádřit nesouhlas se snahami bývalých koaličních partnerů Korytáře odvolat. Sám primátor na středu svolal do sálu kulturního centra v Lidových sadech veřejné slyšení ke koaliční krizi na liberecké radnici.

Jan Korytář
Zdroj: ČT24