Humpolec chce zvelebovat centrum

Humpolec (Vysočina) – Humpolec si posvítil na majitele budov v centru města, hodlá je přinutit k tomu, aby staré a chátrající domy opravili. Z některých domů už padá omítka a jsou nebezpečné i pro chodce. Město ale přichází s otevřenou rukou – nabízí i statisíce na opravu fasád. Přesto s ním řada majitelů odmítá komunikovat a na výzvy nereaguje.

Humpolecké horní a dolní náměstí obklopuje desítka domů. Ty opravené sice září, chátrající však celkový dojem kazí. „Tady byly fasády v podstatě zdevastovány břízolitem. Byly odstraněny veškeré ozdoby, římsy, šambrány,“ uvedl starosta Humpolce Jiří Kučera (ODS). Vlastníci domů na výzvy o zvelebení budov neslyší. Jeden z nich, dům čp. 2, postavený před rokem 1838, je teď zastaralý, zašedlý, neopravený. Podle radních by měl po opravě vypadat jako na dobových fotografiích. „Vlastníkovi toho domu jsme se snažili pomoct se zpracováním projektu, nabídku dostal několikrát po sobě,“ vysvětlil Jiří Kučera. Samotní majitelé snahám radnice příliš vstřícní nejsou: „Bez svého právníka nebudu nic říkat. Děkuju!“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Většina majitelů neopravených domů reaguje stejně – neotvírají nebo svoji neochotu vysvětlují nevyjasněnými vlastnickými vztahy v rodinách. „S tím nemůžeme nátlakově nic dělat,“ dodal starosta Kučera. Pokud ale dům ohrožuje bezpečnost chodců, a v některých případech z nich odpadávají kusy zdiva a omítky, může radnice přistoupit od slov k činům a majitele pokutovat.

Humpolec přitom nabízí na uvedení fasád do původního stavu spoluúčast ve výši až 250 tisíc. Na zvelebení domů přispívají z vlastní pokladny také další dvě města na Vysočině.