Děti z Máje se do svých škol možná vrátí do konce března

České Budějovice - Děti ze zavřených základních škol na českobudějovickém sídlišti Máj, kde koncem listopadu naměřili odborníci zvýšené hodnoty výskytu azbestu, by se do nich mohly vrátit nejpozději na konci března. Do té doby by měly skončit sanační práce. Informovala o tom Zoja Guschlová ze společnosti Foster Bohemia, která pro město vykonává poradenskou činnost související s výskytem azbestových vláken ve školách. Základní školy jsou zavřené od konce listopadu a děti prozatím každé ráno cestují autobusem jinam, což jim způsobuje nemalé komplikace.

Magistrát chce příští týden vypsat výběrové řízení, v němž zvolí firmu na sanační práce. Ty mohou začít až k nim vydá svolení krajská hygienická stanice, která má na vyjádření lhůtu 30 dnů. Radní věří, že se tak stane co nejdříve. Sanace by měla trvat 45 dní, bude se na ní podílet šedesát až sto lidí, kteří vytvoří hermeticky uzavřená pásma, v nichž vyperou vzduch a vyčistí všechny předměty. 

Během letních prázdnin by se pak měly budovy zateplit. Milionové náklady má uhradit magistrát. Finanční pomoc ale školám slíbilo i ministerstvo školství. 

Českobudějovická radnice uspořádala dnes večer pro rodiče dětí informační mítink. Dorazilo asi dvě stě lidí. Primátor a zástupci škol jim představili plán na odstranění azbestových vláken z budov. Rodiče hlavně zajímalo, kdo za vzniklou situaci může. Radnice totiž čelí kritice, že o nadlimitních hodnotách azbestu věděla, přesto nechala děti chodit do školy. Rodiče dětí proto zřejmě podají trestní oznámení. 

Azbest může ohrozit i další školy

Ministerstvu školství ohlásilo 291 škol, že jejich budovy jsou postaveny z tzv. boletických panelů, které obsahují minerální vlákna, a 190 z nich prošlo nedávno rekonstrukcí, které mohly obnažit nebezpečný azbest. „Na tyto školy bude zaměřena inspekce hygieny a místních stavebních úřadů, které zjistí, jestli je tam opravdu ohrožení žáků,“ uvedl náměstek ministra školství Ladislav Němec. Dodal, že ředitelé by měli na potenciálně nebezpečné rekonstrukce upozornit rodiče.

Děti a učitelé dojíždějí na pět náhradních míst

Tisícovka dětí ze tří uzavřených škol zatím dojíždí na pět náhradních míst. Například městská waldorfská škola se přestěhovala do Hluboké. Po desetikilometrové trase na tato místa denně míří 200 dětí a 20 učitelů. Náklady už se vyšplhaly do statisíců. „Ani se nestačíme zamýšlet nad tím, jak je to strašně náročné,“ komentovala realitu posledních dní ředitelka přestěhované školy Milena Vlčková.

Vyšší koncentrace zdraví nebezpečného azbestu ve školách objevili po rekonstrukci. Podle lékařů však rodiče nemusí mít o zdraví svých dětí obavy. „Několik let tam určitě nebylo to působení, takže není důvod k žádným zásadním obavám,“ uvedl mluvčí českobudějovické nemocnice Jan Dušek.