Příslušníci 7. vrtulníkové jednotky udělali tečku za misí v Afghánistánu

Přerov – Vojáci ze 7. vrtulníkové jednotky se dnes v Přerově symbolicky rozloučili s misí v Afghánistánu. Na základně Šarana v provincii Paktika na jihovýchodě země působili do prosince loňského roku. Svým odchodem zároveň udělali tečku za dvouletým působením českých vrtulníků v operaci ISAF. Za jejich práci jim dnes v centru města poděkovali zástupci ministerstva obrany i velení armády.

„Byla to docela těžká mise. Když začínala, měli všichni velké obavy. Bylo to pro nás něco úplně nového, poslat do těchto složitých podmínek v Afghánistánu naše vrtulníkáře a techniku. Příprava zabrala poměrně hodně času. Měli z toho všichni pochybnosti, ale ukázalo se, že všech sedm kontingentů splnilo své úkoly na výtečnou. Byli jsme ceněni od všech našich aliančních partnerů. Tato mise byla hodnocena jako velmi dobře splněna,“ uvedl náměstek ministra obrany Michal Hrbata.  

Přerovští „vrtulníkáři“ působili v Afghánistánu v poslední misi od září do poloviny prosince. Na starost měli především přepravu, ale i evakuaci zraněných a nemocných vojáků NATO a příslušníků afghánských bezpečnostních sborů. Plnili obdobné úkoly jako doma, ovšem v mnohem náročnějších podmínkách - v Afghánistánu totiž létali v mnohem větších výškách, za vyšších teplot a zvýšené prašnosti. „Je známo, že jihovýchodní část Afghánistánu nepatří mezi nejdrsnější oblasti, ale nebezpečí číhá téměř všude. K tomu je třeba přidat mimořádně nepříznivé podmínky v oblasti afghánských pouští a velehor,“ řekl dnes náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.    

Mise se účastnilo celkem 99 lidí, z toho dvě desítky pilotů, palubních techniků, palubních střelců a jeden záchranář. Za dobu svého působení v Afghánistánu přepravili třemi stroji Mi-171Š více než 830 lidí a přes 42 tun materiálu. Ve vzduchu strávili téměř 300 hodin. Doma na mnohé z vojáků čekaly rodiny s malými dětmi. Čeští piloti působili v Afghánistánu od konce prosince 2009, štafetu po nich převzali Maďaři. Stroje se vrátily nyní do Česka a čeká je generální oprava.     

Slavnostní ceremoniál vojáků z 23. základny vrtulníkového letectva Edvarda Beneše v Přerově se uskutečnil v době, kdy se stále hovoří o zániku základny. Některá média dokonce již dříve uvedla, že osud letiště v Bochoři je zpečetěn. Podle náměstka ministra obrany Hrbaty sice podle analýzy všech letišť bylo přerovské letiště hodnoceno jako nejméně výhodné a potřebné pro armádu, definitivní rozhodnutí však dosud nepadlo.