Karlovy Vary se kvůli razii v Ústí bojí o dotace

Karlovy Vary - Zástupci Karlových Varů se obávají komplikací při získávání evropských dotací. Policejní vyšetřování severozápadních projektů podle nich může mít vliv i na čerpání dotací v Karlovarském i sousedním Ústeckém kraji. Například karlovarská nemocnice má za 60 milionů korun špičkově vybavené kardiocentrum. Další tři výběrová řízení za více než 100 milionů se ale táhnou déle než rok.

„Bohužel musím říct, že došlo k administrativním pochybení u přístrojů i postelí. U magnetické rezonance nám rozhodl ÚHOS o vyloučení vítězného uchazeče,“ přiblížil generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák.

Policejní vyšetřování a nejasnosti kolem Úřadu Regionální rady může ještě zkomplikovat už tak dost složité vyřizování dotací, obávají se někteří politici. „Určitě nám to neusnadní život. Spíš naopak. Musíme si teď dávat víc záležet, abychom neopakovali hloupé administrativní chyby,“ říká radní za Karlovarský kraj Jaroslav Bradáč (ČSSD).

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Nedá se vyloučit, že do policejního vyšetřování jsou zahrnuty i některé projekty z Karlovarského kraje,“ dodal ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Jiří Červenka. Z dotací regionálního operačního programu například Karlovy Vary vybudovaly sportovní a odpočinkové areály a další tři stavby mají následovat.

Jiří Kotek, náměstek karlovarského primátora:

„Kdyby se zjistilo, že i staré projekty byly netransparentní nebo poškozovaly diskriminačním způsobem vybrané dodavatelské firmy, tak se budou dotace dokonce vracet.“

Jiří Červenka jako nový ředitel Úřadu Regionální rady ale tvrdí, že nikdo nezpochybnil výběr projektů ani systém hodnocení. Vysvětluje, že vyšetřovaní není vedené proti úřadu, ale proti jednotlivci: „Vlastní činnost úřadu není žádným způsobem omezená.“ Je přesvědčen, že případné problémy a nejasnosti by se v Karlovarském kraji mohly týkat jen malých nevýznamných projektů.

Obvinění v kauze Regionální rady Soudržnosti Severozápad byli předvedeni k výslechu k Okresním soudu v Ústí nad Labem.
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK