Pardubicko zaplavily černé skládky

Pardubice - Přímo u silnice nedaleko Starého Máteřova na Chrudimsku se ze dne na den objevila černá skládka. Silnici teď lemuje starý nábytek, domácí spotřebiče, hromady plastů a vyhozeného papíru. Situace se pak opakovala i na jiných místech. Ovšem dopadnout a postihovat lidi, kteří černé skládky zakládají, je takřka nemožné. Daří se to jen tehdy, pokud jsou pachatelé přistiženi přímo při činu.

Úsek mezi Slatiňany a Chrastí u Chrudimi, který stále čeká na úklidovou četu silničářů, doprovází hromady odpadků. Cestáři přiznávají, že čištění příkopů stále více ukrajuje z už tak napjatého rozpočtu. „Před dvěma, třemi lety jsme na to plánovali řádově kolem milionu korun. V současné době už je to dvojnásobek a více,“ říká provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Václav Ouhrabka.

S černými skládkami mají zkušenosti také Služby města Pardubic. A to i přesto, že lidem nabízejí služby osmi sběrných dvorů. Podle jejich mluvčí Světlany Pozníkové zlikvidovaly služby v loňském roce černé skládky o množství více než 35 tun odpadu.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Sběrné dvory jsou v Pardubicích zdarma k dispozici pro lidi s trvalým bydlištěm. Hromady odpadků na černé skládky podle služeb města přivážejí hlavně přespolní. Peníze na úklid budou scházet jinde. „Jestliže nás to stojí řádově 2,5 až tři miliony za rok, tak by se za to dalo opravit zhruba jeden kilometr silnice novým živičným krytem,“ dodal Ouhrabka.

Sběrný dvůr
Zdroj: ČT24