V Hradci Králové věřící oslavili pravoslavné Vánoce

Hradec Králové - Začaly pravoslavné Vánoce. Podle juliánského kalendáře třináct dní po těch našich. I u nás je slaví tisíce věřících. Většina je původem z Ukrajiny, Ruska a Řecka, ale nechybí mezi nimi ani Češi. Narození Ježíše Krista uctili třeba v pět set let starém kostelíku svatého Mikuláše v Hradci Králové. Samotné pravoslavné Vánoce se slaví tři dny, církevní svátky ale potrvají až do 19. ledna.

V roce 1918 komunisti v Sovětském svazu Vánoce zakázali a lidé většinu starých zvyků zapomněli. Teď se k nim znovu vrací třeba i Mychailovi původem z Ukrajiny. Do Čech přišli za prací před osmi lety. „Manželka musela zůstat v práci, takže jsme nejeli na Ukrajinu a slavíme Vánoce tady,“ uvedl Vološyn Mychailo.

V roubeném pravoslavném kostelíku svatého Mikuláše v Hradci Králové se Mychailovi brali. Dnes ráno sem přišli na tradiční bohoslužbu. A s nimi ještě asi čtyři desítky dalších, z nichž většina jsou Ukrajinci a Rusové. Pravoslavné Vánoce v Hradci Králové ale oslavili i cizinci z exotičtějších zemí. „Pravoslavná liturgie je velmi zpěvná a pro lidi, kteří tomu chtějí porozumět, je to opravdu velmi silný zážitek,“ dodala jedna z věřících Dana Holubová.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)