Po Praze a středních Čechách funguje pro vozíčkáře speciální taxi

Praha – Vozíčkáři v Praze a ve středních Čechách mohou využívat od ledna přepravu speciálním taxíkem, vybaveným nájezdovou plošinou. V zahraničí jde o poměrně zaběhnutou službu, v Česku představuje tento podnikatelský záměr spíše novinku. Výhodou je flexibilita a rychlost přepravy, nevýhodou pak vyšší cena. Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása označil Taxi pro vozíčkáře za vůbec první soukromý projekt v ČR. V některých městech sice taxi pro handicapované existují, většinou je ale provozují občanská sdružení a radnice službu dotuje.

„Před časem mi volal mimopražský známý, který měl defekt na ovládání elektrického vozíku a neměl se jak dostat domů. Tenkrát jsem měl dodávku, musel jsem vzít dvě fošny, naložit ho tam a bylo to komplikované. Takhle vznikla služba Taxi pro vozíčkáře,“ říká ředitel projektu Jakub Pobořil.

Vůz služby přijede na zavolání kdykoliv a kamkoliv, klient si ale za službu připlatí. Při jízdě pouze po Praze musí počítat s minimální částkou 250 korun. Pokud si taxi objedná zákazník ze Středočeského kraje, cena za každý ujetý kilometr činí 20 korun, minimální cena za celou jízdu je pak pětistovka.

  • Taxi pro vozíčkaře zdroj: ČT24
  • Taxi pro vozíčkáře zdroj: ČT24

Krása soudí, že služba bude určena spíše zaměstnaným zdravotně postiženým. „Lidé, kteří pobírají jenom důchod, nepochybně na tuto službu nedosáhnou,“ dodal. Ředitel projektu Pobořil ale soudí, že jde o obdobnou praxi jako u zdravých lidí. Málokdo má podle jeho názoru na jízdu taxíkem denně, ale jednou za čas si ho může dovolit každý.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)