Karviná má novou regionální knihovnu

Karviná – Novou ústřední budovou regionální knihovny se může pochlubit Karviná. Vznikla spojením staré budovy a pavilonu základní školy. Knihovna už vyhrála soutěž Stavba roku Moravskoslezského kraje a získala cenu ministerstva kultury. Záměrem dvouleté rekonstrukce bylo proměnit klasickou bibliotéku v moderní společensko-kulturní centrum.

Nová knihovna se stala místem, kde se setkávají všechny generace a knížky nejsou tím jediným důvodem. Dokazuje to například takzvaný dětský ráj. Ředitelka knihovny Halina Molinová popsala, že tam si děti mohou hrát, je jim předčítáno a učí se, jak pracovat s literaturou. Rodiče je navíc mohou v dětském ráji nechat a sami si pak vybírat knihy.

Seniory se zase knihovna snaží naučit pracovat s počítači. Náměstek primátora Karviné Jan Wolf (ČSSD) informoval, že celková cena byla 110 milionů korun, z toho větší část byla placena z dotací EU. Velkou část peněz spolkly nové technologie. Na všech šedesát tisíc knížek zaměstnanci nalepili čipy, aby zabránili jejich krádeži. Domů si je čtenáři mohou půjčit i na samoobslužných počítačích bez pomoci knihovnice.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Specialitou karvinské knihovny je tzv. literární salon, ve kterém si k dobré knize můžete dát třeba kávu. „Naší chloubou je také zrekonstruovaný kinosál, který slouží jako víceúčelové místo,“ dodala Halina Molinová. Právě kinosál ještě čeká na dovybavení. První film by se měl promítat už v lednu.