Bude referendum o tom, co lidé chtějí? Rozhodne až soud

Jablonec nad Nisou – Lidé z jablonecké místní části Kokonína budou hlasovat v referendu o osamostatnění své obce. Jsou však nespokojeni, referendum, které prosazovali, se totiž mělo týkat jiné věci – výstavby čističky odpadních vod na kokonínské půdě. Na zvláštní rozhodnutí jablonecké radnice, která referendum vypsala, poukázala liberecká příloha Mladé fronty Dnes. Představitelé místní části se kvůli změně tématu referenda obrátili na soud.

O odtržení od Jablonce se v Kokoníně sice hovoří, není to ale tak žhavý problém jako čistička odpadních vod, kterou místní lidé podle osadního výboru rozhodně nechtějí. Město vyžádané referendum sice schválilo, ale hlasování o čističce odmítlo, Kokonínští se tak budou zabývat pouze odtržením od Jablonce. „Stavba čistírny se dotýká celého města a nikoli jen této městské části,“ vysvětlil důvody, proč se v tomto referendu o čistírně rozhodovat nebude, tajemník Městského úřadu v Jablonci Marek Řeháček.

Tématem referenda by se však ještě mohl zabývat soud, na který se obrátil kokonínský osadní výbor. „Proti opatření jsme se odvolali u soudu. Až ten nám řekne, zda může být referendum i o čističce,“ uvedl předseda výboru Josef Šikola. Ten přitom upozornil, že proti čistírně jako takové v Kokoníně nikdo nic nemá, problematické je pouze její plánované umístění hned vedle rodinných domů. Stačilo by proto areál posunout o několik stovek metrů. Součástí investice za zhruba 120 milionů korun by měla být výstavba kanalizace, na niž by se napojila většina domů od dolních Maršovic po Kokonín, odkud nyní všechen odpad míří přímo do řeky Mohelky.

Referendum proběhne 19. února, o odtržení od Jablonce nad Nisou budou místní obyvatelé hlasovat už podruhé – téměř po dvaceti letech. Tehdy odtržení neprošlo. Nemusí projít ani tentokrát, v internetovém hlasování na webu osadního výboru se pro odtržení vyslovilo jen 49 procent lidí, proti výstavbě čistírny by jich ale hlasovalo 73 procent. Jabloneckou radnici bude uspořádání lidového hlasování stát 80 až 100 tisíc korun.