Z újezdu Libavá zmizí civilisté, v únoru rozhodnou o budoucnosti

Libavá – Ministerstvo obrany plánuje zmenšit rozlohu vojenského výcvikového prostoru Libavá o čtvrtinu. Z újezdu by měly být vyčleněny všechny sídelní útvary. V praxi to znamená, že obyvatelé obcí, které leží v armádním prostoru, již nebudou podléhat vojenské správě, ale běžné civilní. Plán na omezení pěti českých výcvikových prostorů schválila vláda, Libavou, nejlidnatější a nejrozlehlejší újezd ze všech, čeká v roce 2015 redukce největší.

Obyvatelé vojenských újezdů nežijí v obcích, ale v tzv. sídelních útvarech, nemají vlastního starostu, o správě věcí nerozhoduje zastupitelstvo, ale vojenská správa. Armáda lidem dává práci, přispívá na dopravu nebo zajišťuje chod školy. V Libavé by se to ale mělo změnit.

„Vojenský újezd Libavá by se měl zmenšit o okrajové části a zejména o všechna obydlená místa,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek s tím, že obyvatelé újezdů poté budou mít stejná práva jako všichni ostatní lidé v Česku.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Samostatnost nebo sloučení?

Asi tisícovka obyvatel prostoru Libavá se teď může rozhodnout, zda si bude volit své zastupitelstvo, nebo se připojí k okolním obcím. V hře jsou například blízký Domašov nad Bystřicí či Noberčany. Výsledky ankety bude mít armáda k dispozici v únoru. „V žádném případě nejsme ti, kteří by se nějakým způsobem vlamovali do otevřených dveří, záleží na rozhodnutí obyvatel újezdu,“ poznamenal starosta Domařova Ladislav Števanka.

Z vlastnictví armády bude vyjmuta také většina církevních a historických památek. Olomoucký kraj si od toho slibuje oživení cestovního ruchu, pochybnosti o stavu vojenského prostoru, do kterého veřejnost nemá přístup, ale stále přetrvávají. „Z pohledu životního prostředí a dalších záležitostí státní správy je tam potřeba mít určitý dohled, abychom věděli, co přebíráme,“ upozornil náměstek olomouckého hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL).

Vojenský újezd Libavá
Zdroj: ČT24

Úprava hranic vojenského prostoru je podmíněna změnou legislativy. Nové znění zákonů hodlá ministerstvo obrany předložit vládě a parlamentu v polovině roku 2013. Rezort počítá tím, že o dva roky později by ve vojenském újezdu neměl bydlet jediný člověk.