Pohyb sušických strážníků kontrolují GPS lokátory

Sušice – Vedení sušické městské policie bude mít neustálý přehled, kde se nacházejí jeho příslušníci. Pomáhají mu k tomu lokátory GPS, které s sebou strážníci začali nosit. Chtějí se tak vyhnout stížnostem občanů, kteří je často kritizují, že nechodí do odlehlých částí města. Své vybavení strážníci také brzy obohatí o malé minikamery, budou je mít připnuté na oblečení.

Obyvatelé Sušice si podle velitele městské policie Libora Potužníka na počínání strážníků stěžovali asi tak desetkrát do roka. „Jak se pohybují mezi občany strážníci nebo já, tak nám (občané) sdělili, že strážníci nechodí na místa, kde se něco děje,“ přiznal Potužník. Nová technologie má tudíž přesně doložit, kde a kdy se hlídky nacházely.

Městští policisté se nejvíce pohybují v centru a v přilehlém okolí, stížnosti proto většinou přicházejí od lidí, kteří žijí v okrajových částech města. „Teď na podzim, na jaře nebo v zimě je tady moc často nevidím,“ tvrdí Pavel Procházka, jenž bydlí na kraji Sušice. „Už několikrát se stalo, že tady někdo vykradl chatičky,“ doplnil.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě se v rámci možností snažíme působit i v okrajových částech města, i z tohoto důvodu jsme strážníky vybavili technologií GPS,“ prohlásil starosta Sušice Petr Mottl (ODS). GPS lokátory mají všechny hlídky městských strážníků, které se pohybují v terénu, jedno zařízení technici nainstalovali do služebního auta.