Stacionář pro Parkinsoniky končí

Praha – Stacionář pro lidi s Parkinsonovou nemocí v Praze – Libuši končí, fungoval jen něco přes rok. Peníze na jeho otevření získala společnost Parkinson z výtěžku adventních koncertů v roce 2009. Sehnala prostory, nábytek i přístroje na rehabilitaci, ale pacientů chodilo málo.

V říjnu 2010 to byla velká sláva. Parkinsonici získali přes dva milióny a jejich první stacionář v České republice právě otevíral. Plány byly veliké, všechno ale skončilo jinak. „Do jednoho stacionáře se nakoupil nábytek a zařízení, které leží uskladněné někde v Brně. Ten druhý byl tady v Praze, dlouho se hledala místnost,“ uvedl místopředseda Společnosti Parkinson Jaroslav Fridrich. Prostory se našly v domě pro seniory v Libuši, koupil se nábytek, přístroje na rehabilitaci. Ty ale společnost pronajala zadarmo soukromé firmě, která měla pro Parkinsoniky zajišťovat rehabilitaci. „Vůbec nejezdili, takže celé to zařízení spadlo do klína té společnosti,“ dodal Jaroslav Fridrich a bývalý předseda Společnosti Parkinson Václav Veselý doplnil: „Chtěli jsme vůči té firmě udělat nějaký ústupek, platili pronájem prostoru.“

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Do stacionáře nefungovala ani doprava, kterou pro nemocné podle smlouvy s domovem seniorů měla zajišťovat společnost Parkinson. Klientů stále ubývalo. Vedení domova teď došla trpělivost a stacionář domov stěhuje z Libuše do domova seniorů na Háje. „Na 14 dní jsme přerušili provoz stacionáře, o čemž byli klienti informováni telefonicky i písemně,“ vysvětlila ředitelka Domova pro seniory Háje Dagmar Zavadilová. V původních prostorách denního stacionáře zbyl jen nevyužitý nábytek, rehabilitace tu ale funguje pořád dál. „Musíme zaplatit pronájem a energie, což je pro nás dost velká investice. Víme už, že se nám to ani nerentuje,“ svěřila se jednatelka společnosti Therap-Tilia Jaroslava Kymplová.

Nové vedení společnosti Parkinson nyní zvažuje, co s vybavením stacionáře dál. Smlouva na pronájem rehabilitačních přístrojů ale skončí až letos v listopadu.