Zakázky silničářů na Vysočině prošetřuje policie

Jihlava - Kriminalisté na Vysočině vyšetřují trestní oznámení na Krajskou správu a údržbu silnic v Jihlavě, které se týká způsobu zadávání veřejných zakázek. Oznámení prověřují kriminalisté z odboru hospodářské kriminality. Krajská policejní mluvčí Dana Čírtková odmítla vzhledem k počáteční fázi prověřování poskytnout bližší informace.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek novinářům řekl, že na nesrovnalosti v hospodaření krajské správy a údržby nejprve ukázala vnitřní kontrola. Vedení správy proto požádalo o další kontrolu kraj. Její zjištění pak vyústila v podání trestního oznámení. Prověrka se týkala posledních čtyř let, zahrnovala nákup nové techniky pro silničáře i opravy silnic.

Podle hejtmana ale zatím nelze říci, jaké částky se trestní oznámení týká. Vedeno prý ani není proti konkrétní osobě. Běhounek doplnil, že kraj ještě navrhne provedení auditu u silničářů, zatím ale neví, kdy se to stane. Krajská správa a údržba se stará skoro o 4 600 kilometrů silnic II. a III. třídy. Letos dostane na údržbu a opravy vozovek z krajského rozpočtu Vysočiny kolem 717 milionů korun.