Romské sdružení ve Varech má vrátit dotaci

Karlovy Vary – Romskému občanskému sdružení v Karlových Varech už začali exekutoři zabavovat majetek. Podle kraje nesplnilo podmínky pro čerpání dotace při projektu na vzdělávání Romů a mělo by vrátit přibližně milion sto tisíc korun. Zástupci sdružení odmítají, že by pochybili.

Exekutor přijel zabavovat majetek do sídla romského občanského sdružení. Jeho předseda Ladislav Bílý tvrdí, že mu vybavení nepatří: „Nemáme žádný majetek, veškerý jsme předali občanské poradně a existuje na to doklad, takže teď zabavují cizí věci.“ Místopředseda občanské poradny Stanislav Sivák to potvrzuje. Bez zabavených věcí si nedokáže představit další provoz organizace.

Zástupce exekutorského úřadu, který do občanské poradny přijel v doprovodu policistů, nechtěl s novináři mluvit. Právník romského sdružení Josef Havlíček tvrdí, že kraj se v minulosti zadlužil a hledal peníze. Proto chtěl zpátky dotace. Mluvčí kraje Andrea Bocková nesouhlasí. Sdružení podle ní nesplnilo podmínky dotace. Říká, že projekt na vzdělávání romské mládeže neproběhl tak, jak měl.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Zástupci romského sdružení s tvrzením kraje nesouhlasí. K hospodaření romského sdružení měli ale výhrady i úředníci města. Ti už podali žalobu. Proti exekuci se chtějí zástupci romského občanského sdružení bránit u soudu.