Do Jizerský hor vyjel řezač sněhu grader

Jizerské hory – V Jizerských horách nasadili silničáři tu nejtěžší techniku – speciální stroj grader, který dokáže ze silnic odřezat uježděné vrstvy sněhu, s nimiž si pluhy neporadí. Hrají o čas, dnes tam po týdnu poprvé celý den nesněžilo. Některé silnice jsou sjízdné jen s řetězy nebo s pohonem všech čtyř kol. V těžkém mokrém sněhu zimní pneumatiky nestačí. Silničáři tak kromě odklízení sněhu i vytahují zapadlé řidiče.

Na některých silnicích jsou až 30 centimetrů hluboké koleje. Pluhy jsou tu zbytečné. Nejhorší situace panovala v okolí Horního Maxova, Hraběti a Josefova Dolu. Silničáři tam nasadili tu nejtěžší techniku. Takzvaný grader se svými 11 tunami a ostrou radlicí najetou vrstvu sněhu ze silnice odřezává. V provozu je nepřetržitě od úterního večera.

„Grader vrstvu seřízne a za ním pak jedou pluhy, které sníh shrnou a silnici rozšíří,“ popsal provozní ředitel společnosti Silnice Libereckého kraje Petr Šén. Silničářům ještě zbývá uklidit komunikace třetích tříd kolem Kořenova a Velkých Hamrů. Stihnout to musí během čtvrtka. V pátek se má totiž ochladit a zmrzlou vrstvu sněhu ze silnice pak nedostane ani grader.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)