Když jdou divočáci na golf, hráči mají utrum

Lázně Bohdaneč – Jako čerstvě zorané pole vypadá minimálně polovina golfového hřiště v Lázních Bohdaneč. Na svědomí jej mají desítky divokých prasat, kteří při nočním hledání potravy navštívili také tento green. Přitom ještě včera se zde díky teplému počasí normálně hrálo. Oprava hřiště bude trvat zřejmě několik měsíců.

Když správce bohdanečského areálu ráno přijel na hřiště, čekalo ho nemilé překvapení. V noci se totiž na golfový green vydaly desítky divokých prasat a z upraveného anglického trávníku udělaly oraniště. Jeho devítiletá práce byla zničená. „Když jsem to ráno viděl, chtěl jsem jet domů brečet,“ poznamenal smutně Petr Čížek s tím, že jeho devítiletá práce byla zničená.

Z poloviny rozrytý green přesto golfové nadšence nezastavil, provozovatelé golfového areálu z nezvané noční návštěvy ale radost nemají. „Tím, že nám to takhle rozmašírovali, tak se musí omezit provoz,“ lituje viceprezident pardubického Golf clubu Jindřich Jebálek. Škodu na poničeném trávníku odhaduje na stovky tisíc korun.

Stavy černé zvěře rychle rostou

Hospodář místního mysliveckého sdružení Josef Kurča neobvyklou aktivitu divokých prasat vysvětluje neobvykle teplým počasím. „Není umrzlo, takže zvěř jde do země a hledá potravu v zemi,“ uvedl. Divočáci podle něj z greenu vyrývali žížaly, brouky či myši.

Myslivci sice stavy divokých prasat regulují, letos jich je ale tolik, že to ani zdaleka nestačí. „Stavy černé zvěře nekontrolovatelně stoupají, takže je to problém nejen v Bohdanči na golfovém hřišti, ale je to problém celostátní,“ uzavřel Kurča.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)