Chrastava se hádá s úřadem práce o veřejné služby

Chrastava - V Chrastavě na Liberecku se rozhořel spor mezi městem a Úřadem práce, týkající se takzvané veřejné služby, v jejímž rámci si mají dlouhodobě nezaměstnaní odpracovat sociální dávky. Úřad práce chce, aby jejich pojištění a ochranné pomůcky platilo město. Starosta to ale odmítá a odvolává se na zákon, podle kterého to má platit Úřad práce. Veřejná služba tu mezitím nefunguje, přestože by ji město uvítalo. Také v sousední Nové Vsi váhají, jestli smlouvu na veřejnou službu s Úřadem práce podepíší. Nelíbí se jim složitost celého systému, kvůli které by museli zaměstnat dalšího úředníka.

Zákon musí dodržovat každý, zlobí se starosta Chrastavy. Od ledna má pojištění a ochranné a pracovní pomůcky za lidi v režimu veřejné služby platit Úřad práce, přesto to chce po obcích. Chrastava ale desítky tisíc ročně platit odmítá. „Nikdo s obcí nejednal a to, myslíme, je v principu špatný přístup,“ říká tajemník Městského úřadu v Chrastavě.

Úřad práce zas oponuje, že na veřejné službě města a obce vydělají, část nákladů by tedy měly zaplatit. Chrastava je prý jedním z mála měst, kde veřejná služba vázne. „99 procent měst v ČR chápe, že tu tíhu nemůže nést jedna instituce. Myslím, že je košer, aby se na tom obce podílely,“ tvrdí zas za pracovní úřad jeho mluvčí Jiří Reichl.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Uklízet chodníky, shrabovat starou trávu nebo sbírat odpadky v rámci veřejné služby by mělo zhruba padesát dlouhodobě nezaměstnaných obyvatel Chrastavy. „Paradoxně na tom vydělávají ti, kdo pracovat nechtějí, ale my viníkem nejsme,“ tvrdí starosta Michael Canov (SLK).