Prachatické domy se kvůli cenám odstřihly od teplárny

Prachatice - Snaha ušetřit za teplo vedla obyvatele dvou paneláků v Prachaticích k tomu, že své domy odstřihly od centrálních dodávek a pořídili si vlastní tepelná čerpadla. Energetičtí experti mluví o malé revoluci, která ale není bez rizik. O problémech už také mluví městská teplárna.

V domě na prachatickém náměstí Přátelství tepny vedoucí k městské kotelně definitivně přerušili. Do bytů proudí nově teplo z čerpadel, která jsou ve sklepě. Fungují jako obrácená lednička. „Čerpadlo odebírá teplo z atmosférického vzduchu a koncentruje ho,“ vysvětluje autor projektu a provozovatel čerpadel Milan Harant. Touto metodou se dá ohřát i voda.

V domě žije 37 rodin. K uzavření městských kohoutů je přivedla cena tepla. Přesáhla 780 korun za gigajoul. Za stejné množství energie vyrobené čerpadly ušetří zhruba 120 korun. Speciální čerpadla stála dva miliony korun. Zaplatila je firma. „Návratnost je asi deset let,“ říká Milan Harant.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Je to rána pod pás, tak mluví o odpojení dvou paneláků od teplovodů radní. „Celá tepelná soustava může mít kvůli tomu velké problémy,“ uvedl místostarosta města Robert Zeman. Městská plynová kotelna teď pracuje jen na třetinový výkon. Kromě tepla vyrábí i elektřinu, zastavit se nemůže. Její správci levnější teplo vyrobit nedokážou. Náklady stále zvyšuje rostoucí cena plynu. „Každé odpojení je pro nás ztrátou a v podstatě poškozením ostatních odběratelů,“ podotkl jednatel teplárny Vladislav Zoch.

Podle nezávislých energetiků může nový projekt spustit lavinu. Varují ale před jeho závislostí na dodávkách elektřiny, která by ho mohla prodražit. „V budoucnu to nemusí být ekonomicky výhodné,“ myslí si Luboš Klobušník z Energy Centra v Českých Budějovicích. V kraji se na teplená čerpadla připojily ještě dva další panelové domy, jeden ve Vimperku, druhý v Českých Velenicích.