Na sjezdovkách je dost sněhu, ale pozor na vítr

Praha – Sněhu na horách je dost, místy až rekordně. O víkendu ho přibude i v níže položených oblastech, pro lyžaře tak nastanou ideální podmínky, pokud jde o sněhovou pokrývku. Přesto může být na horách v příštích dnech nepříjemno, sněžení totiž bude doprovázeno silným větrem. Na horách může dosahovat až devadesátikilometrové rychlosti, a tak hrozí, že se lanovky v některých areálech ocitnou mimo provoz. Aktuální informace o sněhové situaci na českých horách vám nabízí web ČT24.cz zde.

Ve skiareálech na severu Čech leží nejméně metr sněhu, v Krkonoších přesahuje výška sněhové pokrývky místy i metr a půl. V provozu jsou všechny orlickohorské, krkonošské, jizerskohorské, ještědské a krušnohorské areály s výjimkou javornického Obřího sudu. Metru a půl dosahuje také výška sněhové pokrývky v Jeseníkách, situaci příliš neuškodila ani krátká obleva v polovině týdne. Ideální podmínky hlásí sjezdovky v jižních Čechách a Zlínském kraji, také v Beskydech jsou v provozu téměř všechny lyžařské areály. K dispozici jsou také běžecké tratě.

Horší je situace na menších sjezdovkách v nižších polohách. Kvůli nedostatku sněhu jsou mimo provoz sjezdové tratě například v České Třebové, Svratce na Žďársku, Chotouni u Prahy, ale i ve Vrchlabí pod Krkonošemi nebo Hojsově Stráži na Šumavě. Mimo provoz je také oblíbený středočeský areál Monínec.

Tyto areály by se ale díky očekávané sněhové nadílce a ochlazení mohly brzy rozjet. Správci sjezdovek počítají s tím, že se jim díky ohlašovaným mrazům podaří v nejbližších dnech spustit sněžná děla. V příštím týdnu by se tak mohly rozjet například i vleky v Dalečíně na Žďársku a na Čeřínku u Jihlavy.

Šumavu mohou volit vyznavači sjezdového i klasického lyžování

Na Šumavu se dá momentálně vyrazit jak s běžkami, tak se sjezdovkami a snowboardy. Provozovatelé lyžařských areálů hlásí až metr sněhu na sjezdových tratích a pro běžkaře jsou skoro po celé Šumavě upravené trasy s dostatkem sněhu.

Běžkaři mohou lyže obout už v těsném podhůří Šumavy. Na západě se dá po souvislé vrstvě sněhu jet například už od Čachrova nebo Rejštějna. ideální podmínky jsou ale ještě o něco výše, například na Modravsku a Kvildsku. Běžkaři nebudou sklamání ani na Železnorudsku. V provozu jsou také všechny lyžařské areály.

Klínovec chce zamezit předprodávání skipasů

Skipasy jsou nepřenosné, tvrdí klínovecký skiareál, který prý tzv. přeprodáváním celodenních jízdenek přichází o významnou část příjmů. Areál se rozhodl situaci aktivně čelit a zakoupil techniku, která má přeprodané skipasy odhalit. „Někde to řeší ostrahou u pokladen. My jsme zvolili jiný, kultivovanější způsob, a to systém Ski Data,“ uvedl provozovatel skiareálu Martin Píša. Lidé, kteří si skipas nezakoupí u pokladny, tak mohou zjistit, že byla přeprodaná jízdenka zablokována.

I když klínovecký skiareál hrozí nekompromisním přístupem k přeprodávání skipasů, vyjde vstříc rodinám s nejmenšími dětmi, které nelyžují, a rodiče se musejí střídat při hlídání. Pokud rodiče i s dítětem do šesti let přijdou do pokladny a nahlásí, že se budou střídat při hlídání a využívat jednu jízdenku, pokladní zaznamená číslo vydané karty. „Karta bude sledována, ale nebude blokována jako přenesená na jinou osobu,“ uvedl Píša.

V Jeseníkách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí

V Jeseníkách nemají s nedostatkem sněhu starosti, spíše naopak – platí zde na mnoha místech třetí stupeň nebezpečí lavin. V pětibodové škále je právě tato úroveň podle záchranářů nejzrádnější. Lyžaři i turisté zde pád lavin podceňují a klidně se vydávají do volného terénu. Jeseníky zasypalo během týdne dalších 40 cm sněhu a vítr nafoukal až dvoumetrové závěje. „Ta situace je pořád stejná, je část lidí, kteří si myslí, že můžou všechno, přeceňují svoje síly a následně se dostávají do situací, kdy jim musíme pomáhat,“ uvedl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Tým horských záchranářů proto pravidelně vyráží na okraj lavinového katastru, aby zjistil, kde je riziko sněhových sesuvů nejvážnější. Pár desítek minut stačí k tomu, aby se záchranáři prokopali dvoumetrovou vrstvou sněhu na zem. Na sněhovém profilu dokážou přečíst riziko s pomocí sněhových pilek, teploměru a zápisníku. Výsledky nejsou nijak uspokojivé, na mnoha místech musí horská služba vyhlásit třetí stupeň, a tedy varování pro lyžaře i pěší nepouštět se mimo vyznačené trasy.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)
Vydáno pod