Sedm brněnských lékařů nenese vinu za smrt pacienta

Brno – Sedm lékařů z brněnské nemocnice Milosrdných bratří nemůže za smrt pacienta, rozhodl městský soud v Brně. Lékaři byli obžalováni z ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle státního zástupce měli zanedbat pooperační péči u pacienta, kterému byli nuceni kvůli rakovinnému nádoru odstranit slezinu a velkou část žaludku. Muž zemřel na následky rozsáhlé sepse organismu. Všichni lékaři odmítali jakékoli pochybení.

Pavel Vysloužil, Václav Vraspír, Josef Všetiček, Roman Legát, Hynek Verner, Robert Doušek a Vít Svěrák měli podle obžaloby zavinit smrt pacienta. Státní zástupce byl přesvědčen, že  nereagovali na zánětlivý bakteriální proces v těle svého pacienta, přestože o něm mohli vědět z laboratorních výsledků. „Neudělali mu žádné podrobnější vyšetření, přestože věděli, že u pacienta může být riziko fatálního pooperačního zánětu velmi vysoké,“ uvedla obžaloba. 

Pacienta nezachránila ani nová operace, kterou mu provedli lékaři na začátku května necelý měsíc po první operaci ve Fakultní nemocnici U svaté Anny. Po 52 dnech v umělém spánku pacient zemřel. 

Ve prospěch lékařů mluvily odborné posudky, jeden z nich před soudem před několika dny představil i uznávaný lékař Pavel Pafko. „Uložení toho zánětu bylo pod bránicí, to znamená na rozhraní mezi dutinou hrudní a břišní. Nálezy v obou dutinách nebyly jednoznačné a jak literatura, tak i moje osobní zkušenost je taková, že tyto záněty se poznávají velmi obtížně,“ uvedl Pafko. Soudkyně Barbora Sýkorová na základě znaleckých posudků dospěla k závěru, že se trestný čin nestal.

Hovoří profesor Pavel Pafko (zdroj: ČT24)

Pacient vypadal zdravě, nestěžoval si 

Lékaři už v listopadu u soudu vypověděli, že pacient nejevil žádné známky zánětu a po několika dnech po operaci byl přeložen z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení. „Pacienta jsem vyšetřoval osmý den po operaci, 26. dubna. Měl jednorázový vzestup teploty, což je běžné, ale cítil se dobře. Ráno nato byl bez teploty a neměl žádné potíže. Několik dní po operaci měl sice zvýšenou hladinu bílých krvinek v krvi, ale to je běžná reakce po odejmutí sleziny,“ uvedl obžalovaný lékař Pavel Vysloužil. 

To, že si muž lékařům nestěžoval, potvrdila i pacientova manželka, která u soudu také vypovídala jako svědkyně. „První dny byl vitální, v dobré náladě, chodil, ale pak se zhoršil, byl apatický. Lékaři mu nedávali žádné léky. Jen mi říkali, že to je normální, že pooperační stav může probíhat ve vlnách, jeden den je dobře a druhý špatně,“ prohlásila v slzách manželka zesnulého pacienta. 

Pacientův stav se radikálně zhoršil 4. května, kdy mu lékaři provedli revizi dutiny břišní. O den později jej nechali převézt na specializované pracoviště do Fakultní nemocnice U svaté Anny. Operační zákrok, který trval celou noc, už ale pacientovi nepomohl. Posledních 52 dnů svého života strávil v umělém spánku.