Přerovská kauza vyvolala spory i mezi státními zástupci

Olomouc/Vsetín - Případ přerovské kauzy, ve které policisté navrhli obžalovat celé bývalé vedení radnice kvůli sporným zakázkám, doprovází názorový spor mezi žalobci. Olomoucké krajské státní zastupitelství vyzvalo vsetínského žalobce, jež měl případ na starosti, aby u většiny z nich zastavil trestní stíhání. Státní zástupce to ale odmítl. Kauza mu proto byla odňata. Zda se případ nakonec dostane až před soud, není jisté. Rozhodnout by o tom měla žalobkyně krajského státního zastupitelství.

Vsetínské státní zastupitelství se kauzou zabývalo půl roku. Do Vsetína byl případ z Přerova přesunut kvůli možné podjatosti. „Měli jsme zastavit stíhání osmi ze 13 lidí, což jsme odmítli s tím, že to považujeme za odporující zákonu… Kraj má za této situace dvě možnosti. Buď uznat, že se zmýlil, což neudělal, anebo si to převzít,“ řekl dnes vsetínský státní zástupce Petr Bareš. „Podle nás byl důvod stíhat všechny,“ doplnil.

Podle Bareše se zastavení trestního stíhání mělo týkat lidí, kteří rozhodovali v radě. Primátor a senátor Jiří Lajtoch (ČSSD), kterého před časem kvůli tomuto případu Senát zbavil imunity a vydal ho k trestnímu stíhání, však měl být stíhán dál. Stejně tak měl být dál stíhán například i současný náměstek primátora Josef Kulíšek (ODS).  

Státní zástupkyně olomouckého krajského zastupitelství Marie Kodytková již dříve řekla, že případ byl Vsetínu odňat kvůli nesplnění pokynu: „Vsetín dostal ode mne jako dohledový státní zástupce určitý pokyn, který nesplnil. Já jsem na jeho splnění trvala a na základě našich interních předpisů v takovém případě jsem mu tu trestní věc usnesením odňala.“ Žalobkyně se již k případu nechce vyjadřovat s tím, že na kauze pracuje. 

Kauza přerovských zakázek
Zdroj: ČT24

V souvislosti s názorovým střetem státních zástupců se v Přerově okamžitě vyrojily spekulace o tom, zda je kauza transparentní. „Jsem velmi znepokojen informací, kdy dozorový orgán po ukončení vyšetřování policie věc odejme a začíná to řešit znovu. Člověka napadají souvislosti s kauzou pana Čunka,“ řekl dnes Richard Šlechta z opoziční koalice Společně pro Přerov. Státní zástupkyně však politické tlaky odmítá.

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality začal stíhat 11 tehdejších radních v čele s primátorem a senátorem Jiřím Lajtochem (ČSSD) a dva úředníky z odboru rozvoje a z oddělení investic kvůli sporným zakázkám na přestavbu domova důchodců a zimního stadionu v Přerově. Obviněni jsou z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Policisté v těchto dnech vyšetřování ukončili s návrhem na obžalobu u všech 13 stíhaných. Případ nyní převzalo olomoucké krajské státní zastupitelství, které má měsíční lhůtu na rozhodnutí.