Muž z Liberecka ze přiznal, že zapálil bezdomovce

Liberec - Kriminalisté zadrželi 43letého muže, jehož viní ze smrti 62letého bezdomovce. Ohořelé torzo těla se našlo v létě pod silničním mostem v blízkosti Poštovního náměstí v Liberci - Rochlici. Podezřelý se k činu přiznal. Policisté jej obvinili z loupeže a z těžkého ublížení na zdraví, muži tak nyní hrozí osm až patnáct let vězení. Na soud čeká ve vazbě.

Tělo bezdomovce nalezli policisté na začátku srpna. Událost byla původně oznámena jako požár odpadků. Místo je poblíž vlakové zastávky a ohně si všimla jedna z cestujících v projíždějící soupravě. Z prvotního ohledání mrtvého bylo zřejmé, že se bezdomovec stal obětí útoku a potvrdila to i pitva.

Hledání pachatele trvalo kriminalistům několik měsíců. Musel vzniknout speciální šestičlenný tým, který se případem zabýval a dokázal proniknout do komunity lidí na okraji společnosti, s nimiž se mrtvý stýkal. „Náročnost vyšetřování dokládá i skutečnost, že během pětiměsíčního vyšetřování vyslechli kriminalisté bezmála 150 lidí,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Bezdomovec byl zdravotně postižený - nemohl pohybovat nohama. Přebýval pod mostem, kde se o prázdninách jeho tělo našlo. Podezřelý muž z Liberecka se s ním podle zjištění kriminalistů znal. Co přesně se pod mostem odehrálo a proč pachatel na bezdomovce zaútočil, policisté stále zjišťují. „Jedním z motivů, který lze zatím v tuto chvíli potvrdit, bylo získání peněz,“ doplnila Suchánková.