Úředníci nechali vzácnou stepní rezervaci zarůst křovím

Letonice (Vyškovsko) - Čtyři roky musela čekat Národní přírodní rezervace Větrníky na Vyškovsku, až pro ni ministerstvo životního prostředí schválí plán péče. Platnost toho posledního skončila v roce 2007 a od té doby oblast zůstávala ladem. Na pěti hektarech své rozlohy postupně zarostla náletovými dřevinami. Vzhledu neprostupného „pralesa“ se má ale rezervace brzo zbavit, dobrovolníci v těchto dnech začínají na vzácné stepní louce keře likvidovat.

Na necelých 25 hektarech severně od Letonic se rozkládá málo známá Národní přírodní rezervace Větrníky. Důvodem pro zřízení rezervace se stala přítomnost vzácné stepní květeny. Zvlášť vzácná je pro ochránce přírody stepní tráva kavýl tenkolistý, jenž patří mezi silně ohrožené druhy. Jenomže chráněné druhy odtud postupně mizí - stíní jim totiž keře a další náletové dřeviny, které na louku s charakteristickým zvlněným povrchem původně nepatří.

„Vlivem způsobu hospodaření lokalita z velké části podlehla náletu keřů a stromových dřevin. Zatímco v padesátých letech zde byla obrovská plocha travnaté zeleně, 25 hektarů trávy a sem tam nějaký keř, dneska je to skoro naopak,“ uvedl Jiří Novotný ze spolku Manner, který se zabývá ochranou a údržbou krajiny.

Přestože se do likvidování nepatřičných dřevin s cílem zachování stepní povahy krajiny investovaly nemalé peníze, za poslední čtyři roky přišly zcela vniveč. Ruce ochráncům přírody svázala absence nového plánu péče, který vydává ministerstvo životního prostředí. „Čtyři roky jsme tady nemohli provádět žádné práce. Takže i místa, která se už podařilo vyčistit, bez dalších zásahů postupně zarostla znovu,“ krčil rameny Novotný.

Národní přírodní rezervace je nejvýznačnější kategorií ochrany maloplošných území. Poskytuje ochranu v mezinárodním nebo národním měřítku unikátním přírodním ekosystémům se vzácnými a ohroženými organismy i anorganickými fenomény.

Jak k něčemu takovému mohlo dojít? Sami úředníci přiznávají, že na ministerstvu vládne chaos. „V momentě, kdy dobíhal v rezervaci Větrníky plán péče, tady probíhala pozemková úprava, která jeho zpracování zdržela. Zároveň dochází k situacím, kdy plány péče dobíhají současně v několika místech, a tak není vždy v našich silách zajistit, aby na sebe plány péče plynule navazovaly,“ vysvětlila situaci mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Jiří Novotný ze sdružení Manner o potřebě obnovy stepi (zdroj: ČT24)

Kvůli zmatkům v dokumentech se teď dobrovolníci do obnovy Větrníků museli pustit úplně od začátku. Bez jejich pomoci by si Větrníky, které platí za nejstarší chráněnou lokalitu na Moravě, svůj charakter už dlouho neudržely. Už na jaře by však křovinořezy a motorové pily měli vystřídat přirození správci stepí - stáda ovcí.