Prahu trápí kriminalita i znečištěný vzduch, výhodou naopak nízká nezaměstnanost

Praha - Praha má ve srovnání s jinými evropskými metropolemi málo cyklostezek a nedostatečnou síť městské hromadné dopravy. Potýká se také s kriminalitou a znečištěným ovzduším. Mezi klady české metropole patří naopak nízká nezaměstnanost a levná městská hromadná doprava. Vyplývá to ze žebříčku kvality života, který sestavila společnost Za lepší život v Praze.

„Praha je v koncentraci oxidu dusičitého na čtrnáctém místě mezi 23 metropolemi Evropské unie, tedy mezi městy s nadprůměrným znečištěním,“ uvedli autoři studie. Pražané bydlí ve stále menších bytech, což může být zdrojem silného stresu. Také atraktivita Prahy pro podnikání a investice neustále klesá, zjistil průzkum. Lidem nejvíc vadí nepořádek, chátrající budovy a graffiti na fasádách. Trápí je i osud nevyužitých ploch hlavně v centru, která prý negativně ovlivňují pohled turistů na Prahu.    

Naopak v kategorii nezaměstnanost skončila česká metropole mezi sledovanými městy třetí, lépe je na tom pouze Lucemburk a Stockholm. Výhodou je i levná MHD: „Praha dosáhla nejlepšího pořadí v položce týkající se nákladů obyvatel na městskou hromadnou dopravu, která je ze všech metropolí nejlevnější,“ píše se v publikaci. 

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

V porovnání s počtem obyvatel získala česká metropole nadprůměrné hodnocení v rozsahu zeleně a dostupnosti lůžek v nemocnicích. „Počet lůžek na 1 000 obyvatel je téměř 11, což Praze zajistilo šesté místo mezi 25 městy, pro která byl tento údaj dostupný,“ píše se ve studii.