Ve Světlé nad Sázavou ožila nová sklářská pec

Světlá nad Sázavou – Sklárny ve Světlé nad Sázavou dnes spouštějí do provozu už pátou pec. Na navazující lince se budou lisovat velké vázy a mísy s hmotností i přes šest kilogramů, za rok jich bude až 750 000. Podnik, který se už zřejmě stal největším tuzemským producentem domácího užitkového a dárkového skla, pomýšlí na stavbu šesté pece, která by mohla být hotová asi za rok. Před čtyřmi lety sklárny zkrachovaly a o práci přišlo 1 200 lidí. Novému majiteli se však podařilo výrobu obnovit a práci zde znovu našlo přes pět set lidí.

Ve sklárnách nyní pracuje pět set lidí, se spuštěním nové pece získá práci dalších šedesát. „Dnes, když většina firem propouští, Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou pravidelně přijímá další zaměstnance. To je na trhu práce velká výjimka,“ uvedl ředitel úřadu práce Martin Kouřil. Na Havlíčkobrodsku se aktuální nezaměstnanost pohybuje kolem deseti procent. „Je to velký úspěch. Na jaře 2009, kdy kulminovala nezaměstnanost po pádu skláren, tady bylo 21,5 procenta nezaměstnanosti. Za tři roky poklesla na polovinu,“ dodal Kouřil.

Crystalite Bohemia funguje v areálu někdejších skláren Sklo Bohemia, které v roce 2008 zkracovaly. Podnik tehdy zaměstnával přes 1 200 lidí. Závod koupil Lubor Červa a na podzim 2009 obnovil strojovou výrobu skla. „Od startu sklárny v létě 2009, kdy jsme podnik přebírali od insolventní správkyně, spouštíme už pátý agregát. Začínali jsme s jednou pecí a 250 zaměstnanci,“ popisuje ředitel Crystalite Bohemia Martin Fait. Firma nyní disponuje databankou zakázek za 450 milionů korun, což pokryje víc než půl roku produkce. Roční obrat společnosti se díky rostoucí výrobě letos zvýší zhruba na 900 až 920 milionů Kč, zatímco loni činil 650 milionů Kč.

Sklárna
Zdroj: ČT24

Pec se týden zahřívala

U páté sklářské pece teď skončilo zahřívání, které trvalo přes týden. „Z nuly se postupně temperovala na 1400 až 1450 stupňů Celsia,“ podotkl Fait. Denně se v této peci bude tavit 14 tun skla. „Uvažujeme ještě o jedné peci ve spolupráci se středním východem,“ poznamenal ředitel. Osobně se prý další investici trochu brání, protože už teď budou sklárny denně zpracovávat 100 tun skla. Tedy více, než měly někdejší sklárny Sklo Bohemia. Podle Faita není vyloučeno ani to, že nová pec bude postavena ve sklárnách v Květné, které loni Crystalite převzala.

Díky páté peci budou moct sklárny zrychlit dodací termín zakázek. „Jsme schopni dodat zboží za šest až osm měsíců, což je nestandardní doba. Správně bychom měli dodávat v horizontu dvou až tří měsíců,“ vysvětluje Fait. „Převzali jsme 60 až 70 procent klientů, které měla sklárna před krachem. Postupně jsme se snažili získat si znovu jejich důvěru. Momentálně máme zhruba 290 klientů a vyvážíme do 52 zemí světa. Našim největším odbytištěm je Střední a Dálný východ.“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Úspěch díky ojedinělé technologii

K obchodnímu úspěchu podle Faita přispělo i to, že firma umí vyrábět skleněné předměty v hmotnosti od dvou až do 6,5 kilogramu. „V tom jsme v Evropě trochu monopol, nikdo ani ze západní Evropy nedisponuje tak moderní technologií,“ doplnil. Kromě nových strojů sázejí sklárny i na moderní design svých výrobků.