Dětí je ve Šternberku plno, školka přesto nejspíš zavře

Šternberk (Olomoucko) – Mateřská škola Hvězdné údolí ve Šternberku dost možná prožívá poslední rok existence. Rodiče se bouří, poukazují na to, že je školka plná, navštěvuje ji třicet předškoláků. Podle radnice je ale budova školky v havarijním stavu a oprava by byla příliš náročná. Chce budovu strhnout a postavit novou. Podle opozice to však nepůjde tak rychle, aby byla nová školka k dispozici už po prázdninách, kdy bude potřeba. Ředitelka mateřské školy potom tvrdí, že by na veškeré opravy stačilo 300 tisíc korun.

Mateřská škola sídlí v přízemní budově ve šternberské ulici Hvězdné údolí už déle než půl století. Předškolní zařízení rodinného typu nabízí dětem nejrůznější vzdělávací i pohybové aktivity a málokdo má nač si stěžovat. „Je v úplně úžasném prostředí v blízkosti lesa. Pro děti je tam individuální přístup,“ přiblížila matka jednoho z předškoláků Hana Kalfertová.

Přesto je možné, že předškolní děti budou muset příští rok zůstat doma nebo si zvykat na nový kolektiv v jiné školce. Podle radnice budova ve Hvězdném údolí nesplňuje hygienické normy. „Máme tady mokré zdi,“ přiznala i ředitelka Eliška Kaštylová. Hana Kabátová z Krajské hygienické stanice poukázala také na problémy s kanalizací. „Byla závadná kanalizace, ze které se po školce řinul zápach,“ podotkla.

Přesto se rodiče bouří, nelíbí se jim plán na zavření školky ani chování radnice. „Nelíbí se nám, jakým způsobem nám to dali vědět – to zaprvé – a zadruhé je v pozadí spousta podivných argumentů, proč školku zavírat,“ shrnula zástupkyně nespokojených rodičů Klaudie Urbanová.

Město ale trvá na svém. Školka je ve špatném technickém stavu a rekonstrukce by přišla na téměř pět milionů korun. Vhodnější proto má být stržení školky a výstavba nové budovy. „Snažíme se postavit čtyři oddělení mateřské školky, která by vyřešila technický stav a navýšení kapacity a souběžně s tím by vyřešila rozumné provozní náklady,“ uvedl šternberský starosta Jaromír Sedlák.

Kritici městského plánu ale tvrdí, že je zbytečně drahý a navíc není možné zvládnout ho včas. „Určitě nestihneme v tak krátkém termínu vystavět školku novou. Já si proto myslím, že by bylo dobré, aby školka, která funguje a může fungovat dál, byla zachována,“ poukázal opoziční zastupitel Petr Öndrady. Ředitelka školky potom poukázala, že největší problémy lze vyřešit rychlou opravou stávající budovy, která nebude stát více než 300 tisíc.

To ale radnice zpochybnila. „Je možné provést jednoduché základní opravy, které ale neřeší cílový stav,“ upozornila vedoucí školského odboru na městském úřadu Jana Kameníčková.

Přesto chtějí zejména rodiče o dalším osudu školky s vedením města dál jednat.