V Hradci se utkali handicapovaní basketbalisté

Hradec Králové – Handicapovaní sportovci z celé republiky, konkrétně basketbalisté s mentálním postižením a poruchami učení, se sjeli do Hradce Králové. Na 18. mistrovství republiky přijely týmy, které uspěly v regionálních kolech. Na první pohled není patrná žádná odlišnost od soutěží plně zdravých sportovců.

Rozhodčí Pavel Rozsíval říká, že bojovnost u handicapovaných bývá mnohdy větší než u zcela zdravých sportovců. Na republikové mistrovství se probojovalo šest týmů, kvůli nemoci jich ale nakonec přijelo jen pět. Většinou jsou to současní i bývalí žáci speciálních škol a učilišť. Trenér SK Integra Hradec Králové Pavel Hampl informoval, že hlavním rozdílem od zdravých hráčů je u handicapovaných mentalita.

Nejobávanější český tým už několik let sestavuje učiliště v Chroustovicích na Orlickoústecku. Po vyučování tady žáci trénují jednou týdně. Překvapením 18. ročníku mistrovství se stalo vítězné družstvo Prahy, druhý skončil Liberec. Už za týden bude stejná hala hostit další mistrovství mentálně postižených sportovců, tentokrát basketbalistů do 15 let.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)