Závady na podvozku odstavily další dvě soupravy Siemens

Praha - Už šest souprav od firmy Siemens, které jezdí v pražském metru, je mimo provoz. Na vině jsou podle informací deníku E15 opět praskliny na podvozcích. Na lince C jezdí celkem 53 těchto souprav, mimo provoz jich nyní je víc než desetina. Poprvé se zprávy o problémech objevily na konci září, kdy depo nemohly opustit čtyři vlaky.

Poslední kusy souprav ze zakázky za 11 miliard od firmy Siemens dostal pražský Dopravní podnik teprve loni v červnu. V září vyšlo najevo, že na podvozcích se objevují praskliny, poškozené vagony byly původně zařazené v různých soupravách, dohromady vydaly na čtyři zcela neprovozovatelné. „Máme zjištěno, že jde o praskliny na podvozcích, které dodává firma Bombardier, komunikujeme s ní a hledáme řešení, jak tyto podvozky nahradit,“ uvedl tehdy mluvčí Siemensu Pavel Kaidl.

Další vadné podvozky metra (zdroj: ČT24)

Počet odstavených souprav se nyní rozrostl na šest. Podle drážního úřadu, který nařídil čatější kontroly, se praskliny objevují nahodile u vozů různého stáří bez ohledu na najeté kilometry. Objevují se také spekulace, že až v polovině případů nebude možná oprava a dopravnímu podniku hrozí, že se jeho investice prodraží. Ve špičce pražský dopravní podnik potřebuje 43 souprav, v současnosti tak má k dispozici pouze čtyři náhradní.