Nový rektor chce rušit obory s malým uplatněním v praxi

České Budějovice - Jihočeskou univerzitu (JČU) patrně čeká v nejbližších letech redukce počtu studijních oborů. Nový rektor Libor Grubhoffer, jehož akademický senát zvolil do funkce minulý týden, chce výhledově zrušit hlavně obory, jejichž absolventi mají v praxi minimální uplatnění. Jihočeská univerzita nabízí 251 studijních oborů.

„Neřeknu teď přesně číslo, které by bylo ideální. Ale každopádně se musíme zamyslet nad tím, jestli jsou všechny přínosné,“ řekl Grubhoffer. V posledních letech počet studijních oborů pravidelně rostl. Jihočeská univerzita prakticky každý rok otevírala několik nových oborů. To ale podle Grubhoffera nejde do nekonečna. „Navíc jsme si také vědomi vývoje demografické křivky, který pro budoucí roky signalizuje pokles vysokoškolských studentů,“ dodal.

Zelenou by mohl dostat nový technický obor

Nový rektor se naopak nebrání myšlence, že by v budoucnosti na JČU, kterou nyní navštěvuje přes 13 000 studentů, mohl vzniknout technický obor. Uvedl, že si dovede představit i novou fakultu věnovanou tomuto odvětví. „Máme v regionu velké firmy, se kterými by se dala navázat spolupráce a kam by pak mohli absolventi techniky nastoupit. Myslím si, že tenhle obor tady skutečně chybí, ale nedokážu říct, kdy by přesně mohl vzniknout,“ uvedl.

Jihočeská univerzita
Zdroj: ČT24

Čtyřiapadesátiletý Grubhoffer pracuje v Parazitologickém ústavu Biologického centra Akademie věd. Svou dosavadní práci ale opustit nehodlá. Jako mezinárodně uznávaný odborník se se svým týmem věnuje boji proti klíšťatům jako přenašečům lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy: „Pořád zůstanu vědeckým pracovníkem. Nebude jednoduché to sladit s povinnostmi rektora, ale musím to nějak zvládnout.“