V Jeseníkách se těžce zranila čtrnáctiletá lyžařka

Jeseník - V lyžařském středisku Dolní Morava pod Kralickým Sněžníkem se ve středu odpoledne těžce zranila čtrnáctiletá dívka. Podle jesenických horských záchranářů, kteří v této oblasti zasahují, doplatila na střet s opuštěnou lyží na sjezdové trati. Záchranáři museli dívku z areálu odvézt vrtulníkem. Mladá lyžařka byla ve středisku na lyžařském kurzu, při nehodě měla na hlavě helmu. Zranila se ale v obličeji, který neměla chráněný.

„Když naši záchranáři dorazili na místo nehody, zjistili, že dívka upadla při výjezdu z cesty na sjezdovku. Bohužel se při pádu dostala obličejem do kontaktu s lyží, která spadla lyžaři, jenž upadl před ní, a zůstala na cestě. Tím dívka utrpěla vážná zranění hlavy,“ uvedl náčelník Horské služby v Jeseníkách Michal Klimeš. Dívka utrpěla mimo jiné zřejmě frakturu lebeční kosti. Záchranáři ji na místě ošetřili a vzhledem k charakteru poranění povolali vrtulník záchranné služby z Hradce Králové.

Ve středisku na Dolní Moravě ošetří horští záchranáři podle Klimeše během sezony kolem 150 úrazů. „Jsou tady i těžší sjezdovky, je tady jedna z nejprudších černých sjezdovek na Moravě. Bývají tady i těžké úrazy,“ doplnil. Loni v lednu se ve středisku zabila třináctiletá lyžařka, která zde byla rovněž na kurzu. Vyjela mimo sjezdovku a narazila do stromu. Zranění podlehla, i když měla přilbu.

Záchranáři v této souvislosti upozorňují návštěvníky Jeseníků, aby dbali všech zásad bezpečnosti. Se zvýšenou opatrností by se měli pohybovat především tam, kde je více lyžařů najednou a je těžší dodržovat dostatečnou vzdálenost při jízdě.