KV Aréna byla údajně předražena

Karlovy Vary - Policie se bude zřejmě znovu zabývat kauzou údajně předražené multifunkční haly v Karlových Varech. Krajské státní zastupitelství dospělo k názoru, že případ byl odložený předčasně. Kritici tvrdí, že město při stavbě zbytečně zaplatilo stovky milionů korun navíc. Bývalí radní ale něco takového odmítají. Tvrdí, že stavba byla pod mimořádnou kontrolou a vylučují jakékoli pochybení.

Zastupitel Jaroslav Fuidiar tvrdí, že město utratilo zbytečně moc peněz za betonové části haly. Předražené mělo být i odvážení hlíny ze staveniště. „Nám vychází, že se na stavbě KV Arény prodělalo přes 300 milionů korun,“ upozorňuje zastupitel Fuidiar. 

Policie i státní zastupitelství nejasnosti prověřovaly již dříve. Žádná obvinění však nepadla a případ tak byl odložen. „V tomto případě byla věc odložena předčasně na základě neúplně zjištěného skutkového stavu,“ přiznává krajský státní zástupce Martin Berka. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Lidé ze sdružení O co jim jde? jsou přesvědčení, že za přehnaný rozpočet haly je zodpovědné bývalé vedení města. Podle Martina Zemana, bývalého radního, bylo financování a průběh stavby pod přísnou kontrolou politiků i úředníků magistrátu. „Zvlášť u KV Arény, jejíž stavba byla dopředu kritizována, vše probíhalo naprosto korektně. O tom jsem přesvědčen,“ dušuje se bývalý karlovarský radní Martin Zeman. 

Případ už prověřovala policejní inspekce, nově i Krajské státní zastupitelství v Plzni. Na protikorupční policii se ale spis vrátil bez dalších pokynů. „Pokud nám dá dozorové státní zastupitelství v Karlových Varech pokyn, abychom se touto věcí znovu zabývali, tak to určitě učiníme,“ říká mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Roman Skřepek. „Státnímu zastupitelství v Karlových Varech byl uložen pokyn, jak dále věc objasnit,“ uzavírá Martin Berka.    

Případem se znovu budou zabývat také karlovarští politici. O nejasnostech ve financování multifunkční arény budou jednat zastupitelé zřejmě v květnu.