Pouliční kamery mohou nahradit levné fotopasti

Rumburk – Uliční bezpečnostní kamery mají nebezpečnou konkurenci – tzv. fotopasti. Přístroje vyvinuté pro nenápadné focení zvířat v přírodě lze podle rumburské radnice dobře posloužit při odhalování přestupků. Přitom jsou oproti kamerovému systému mnohem levnější.

Rumburská radnice pořídila fotopasti, protože si lidé stěžovali na velký nepořádek u popelnic. „Každý den jezdili naši pracovníci, uklízeli a bylo to finančně nákladné,“ vysvětlil vedoucí radničního odboru komunálních věcí Jiří Tillner.

Fotopasti jsou v činnosti pouze, když se v jejich okolí někdo pohybuje. Když jejich senzor zaznamená pohyb, udělá přístroj sérii snímků se sekundovým odstupem. Bezpečnostní kamera by se podle vedení města nevyplatila, je až sedmdesátkrát dražší než automatický fotoaparát, ten je také provozně levnější. Místo stálé obsluhy postačí podle Jiřího Tillnera jednou měsíčně data vybrat. „Projdeme data a jestli byl někde prohřešek, tak to můžeme dál řešit,“ popsal Tillner. Zpracování asi šesti tisíc snímků měsíčně potom zabere úředníkovi dvě hodiny.

V Rumburku jsou zatím čtyři fotopasti, které dohlížejí na popelnice. Lidé přitom často nemají ani tušení, že jsou při vyhazování odpadků sledováni. Fotopasti se totiž úředníci snaží zamaskovat třeba tím, že je schovají mezi větve stromů. „Podobně to funguje v přírodě. Byli jsme i na školení v Národním parku Českosaské Švýcarsko a tam jsme si všechno ověřili,“ poznamenal referent odboru komunálních věcí Jiří Jelínek.

Radnice chce fotopasti vytvářet i nadále. Kromě popelnic by v budoucnosti měly hlídat například i sběrny surovin.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)