Na Pardubicku se množí vloupání do bytů a domů

Chrudim - Vloupání do bytů a domů zaměstnává kriminalisty na Pardubicku. Zloději si vytipovali dva rodinné domy v Chrudimi a dvě domácnosti ve stejném patře jednoho paneláku. Policistéprověřují, jestli vloupání nejsou dílem jedné organizované skupiny. Do bytu rodiny Pejchalů z Chrudimi se lupiči dostali za bílého dne. „Přišla jsem domů odpoledne a najednou jsem zjistila, že dveře jsou zlehka pootevřené,“ vzpomíná dcera Martina Pejchalová.

Do bytu se kriminálníci dostali i přesto, že dveře byly speciálně zabezpečené na rozdíl od sousedních bytů, kde by stačilo roztáhnout zárubně a dveře násilím vytlačit. „Měl jsem tam zpevnění, výztuhy ve futrech, lepší zámek a trochu vylepšené panty, ale prostě je to málo,“ říká majitel vykradeného bytu Jaroslav Pejchal.

Pachatelé si z bytu odnesli peníze, šperky a elektroniku. „Dáváme dohromady seznam věcí, ale jsou to třeba památeční věci od babiček, prstýnky a podobně, k tomu už nedáme žádný doklad. To asi bude problém,“ uvažuje pan Pejchal. Nejvíce vykradených bytů vloni policisté evidovali na Pardubicku, rodinné domy pak byly v ohrožení především v oblasti Orlickoústecka. U jedenapadesáti ze všech případů znají pachatele.

Počty vloupání v Pardubickém kraji
Zdroj: ČT24

Za kvalitní zabezpečení domů a bytů se dnes platí i desítky tisíc. „Není to jenom o zámku a vložce, ale je to o systému celých dveří, které zamykají ve více bodech,“ vykládá majitel zámkařství Miroslav Zemek.

V případě vloupání…

…je třeba volat linku 158 a do bytu raději nevcházet kvůli zachování stop. Vyšetřování napomohou i seznamy a fotky doma uložených cenností. Výjimkou nejsou noční vloupání, kdy je majitel bytu doma a spí. Rada kriminalistů je následující: nemá cenu hrát si na hrdiny a proti takovému pachateli zasahovat. Daleko lepší je předstírat spánek.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)